Slujbe speciale in primele patru seri din aceasta saptamana

In Biserica Ortodoxa, in serile primelor patru zile ale Postului Mare, de astazi pana joi, se savarseste slujba Pavecernitei Mari unita cu Canonul de pocainta al Sfantului Andrei Criteanul, canon impartit in patru parti. Canonul cel Mare ne descopera pacatele si nevoia de pocainta printr-o adanca meditatie asupra istoriei biblice, o istorie a pacatului, a pocaintei si a iertarii. Despre slujba Canonului Mare ne-a vorbit parintele Vasile Pavaleanu, profesor la Seminarul Teologic Liceal Ortodox ‘Veniamin Costachi’ de la Manastirea Neamt: ‘Acest canon are un profund accent de pocainta. De fapt, talmacitorii cultului divin spun ca acest canon mare este cel ce da tonul Postului Mare. Intr-adevar, acest canon, prin alcatuirea lui, prin strofele precedate de stihul ‘Miluieste-ma, Dumnezeule, miluieste-ma!’, este atat de profund si atat de inaltator, iar prin acest canon ne judecam pe noi insine, judecam sufletul nostru: ‘Suflete, scoala! Pentru ce dormi? Sfarsitul se apropie’. Sufletul nostru este mustrat pentru faptele rele savarsite, incat este chemat sa se trezeasca din drumul pacatului, este rechemat la o stare de viata noua, este indemnat la virtute, la trezvie, este indemnat sa urce pe scara indumnezeirii. In acest canon se pun sufletului in fata pilde din Vechiul si din Noul Testament, pilde ale dreptilor si ale nedreptilor, incepand de la Adam si pana la Hristos, si chiar pana la Parusia Domnului. Sufletul este mustrat pentru ca si-a asemanat viata lui ticaloasa cu faptele cele pline de rautate ale pacatosilor si, in acelasi timp, este indemnat ca sa urmeze faptele virtuoase ale dreptilor’.

Tot despre slujba Canonului celui Mare ne-a vorbit si parintele Ioan Voineag, profesor la Seminarul Teologic Liceal Ortodox ‘Dumitru Staniloae’ din Brasov: ‘Prima saptamana din post sta intotdeauna sub semnul Canonului Sf. Andrei Criteanul. O randuiala mult asteptata de catre preotii si credinciosii nostri. Acest Canon este randuit a fi citit in bisericile noastre, in cadrul slujbelor se seara, in prima saptamana de post si in saptamana a cincea din Postul Mare in cadrul Deniei de miercuri seara. Este o randuiala si un Canon de umilinta, de pocainta, in care credinciosii isi pleaca inima catre Dumnezeu si se roaga pentru iertarea pacatelor lor’.

Parintele profesor Ioan Voineag ne-a vorbit si despre continutul si despre principalele invataturi ale Canonului Sf. Andrei Criteanul: ‘Sf. Andrei accentueaza cateva lucruri care trebuie sa ne incurajeze in aceasta lupta duhovniceasca, pe care trebuie sa o purtam fiecare dintre noi cel putin in timpul postului. Pe de o parte, pomeneste mari personalitati ale Vechiului Testament care si ele au aratat pocainta si, in acelasi timp, au avut viata ocrotita cu virtuti si fapte ale exemplelor lor in drumul spre cumpatare, post, rugaciune sau ascultare. Pe de alta parte, Dumnezeu este descoperit in Canon a fi mult-milostiv si indelung-rabdator. Dumnezeu asteapta cu bratele deschise pe acei care se caiesc si se intorc spre El si, in acelasi timp, ofera binecuvantare. Apoi, sunt invocati in rugaciune Maica Domnului, care este mijlocitoare, si sfintii lui Dumnezeu. Nu trebuie sa pomenim decat de cantarea a IX-a a Canonului, care este o cantare de lauda adusa Maicii Domnului. In Canon se face un indemn direct la a ne elibera de patimi si pacate, si de a dobandi virtutea. Este vorba de un indemn imperativ’.

Comentarii Facebook


Știri recente