Slujbe speciale în prima săptămână din Post

Săptămâna viitoare va începe Postul Sfintelor Paști, perioadă în care, în toate lăcașurile de cult din Patriarhia Română, vor fi săvârșite slujbe religioase speciale, informează „Ziarul Lumina”. În primele patru zile va fi oficiat Canonul de pocăință al Sfântului Andrei Criteanul, iar în zilele de miercuri și vineri, Liturghia Darurilor mai înainte sfințite.

În prima săptămână din Postul Mare vor fi oficiate slujbe specifice perioadei Triodului. Astfel, la Catedrala patriarhală vor fi săvârșite în fiecare zi, începând cu ora 7:00 dimineața, Miezonoptica, Utrenia, Ceasurile și Vecernia. În zilele de miercuri și vineri se va săvârși Liturghia Darurilor mai înainte sfințite.

„Programul liturgic pentru prima săptămână din Postul Mare începe de duminică seară, când va fi săvârșită Vecernia, numită și ‘Vecernia iertării’. La stihoavna Vecerniei are loc acea iertare, cunoscută în lumea monahală, când viețuitorii unei comunități monahale, deci și slujitorii Catedralei patriarhale, își cer iertare unul de la celălalt pentru a începe cu inima împăcată, liniștiți, fără să aibă nimic cu cei din preajmă, perioada Postului Sfintelor Paști. Programul liturgic din prima săptămână a Postului cel Mare sau duhovnicească, cum mai este numită, diferă de programul celorlalte săptămâni din cursul anului bisericesc, în primul rând pentru faptul că sunt două zile aliturgice, ziua de luni și marți, dar în cazul Catedralei patriarhale și ziua de joi. La Catedrala patriarhală se săvârșește Liturghia Darurilor mai înainte sfințite în zilele de miercuri și vineri, Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur, sâmbătă, iar duminică, Liturghia Sfântului Vasile cel Mare. În fiecare dimineață de la ora 7:00 vom săvârși Miezonoptica, Utrenia, Ceasurile, Obednița și Vecernia. În primele patru zile ale săptămânii, luni, marți, miercuri și joi după-amiază, de la ora 16:00, vor fi săvârșite Pavecernița Mare și Canonul Sfântului Andrei Criteanul împărțit în patru părți. Toate aceste lecturi din Canonul Sfântului Andrei Criteanul vor fi citite de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și de episcopii-vicari patriarhali, Preasfințitul Ciprian Câmpineanul și Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, și de Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor”, a declarat arhimandritul Timotei Aioanei, Mare eclesiarh al Catedralei patriarhale și Exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Sărbătoare la Mănăstirea Antim

La Mănăstirea Antim din Capitală, slujbele religioase din prima săptămână din Postul Mare vor începe la ora 17:00. „Vom săvârși în fiecare zi Utrenia, Ceasurile și Vecernia, iar seara, de la ora 17:00, Pavecernița și Canonul cel Mare, de luni până joi. Miercuri și vineri dimineața, de la ora 8:00, vom săvârși Liturghia Darurilor mai înainte sfințite, iar vineri seara vom săvârși slujba de Priveghere pentru Sfinții 40 de Mucenici, deoarece vom săvârși slujba Sfinților 40 de Mucenici în ziua de sâmbătă, având în vedere că în mănăstirea noastră se păstrează moaște ale Sfinților 40 de Mucenici”, a spus protosinghelul Chiril, eclesiarh al Mănăstirii Antim.

La Schitul Darvari, de asemenea, pe lângă oficierea celor șapte laude, de la ora 17:00 se va săvârși Canonul cel Mare în cadrul Pavecerniței, iar în zilele de miercuri și vineri de la ora 9:00 dimineața se va săvârși Liturghia Darurilor mai înainte sfințite, a spus arhimandritul Teofil Anăstăsoaie, starețul Schitului Darvari și exarh administrativ al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Și la acest lăcaș de cult se află moaște ale Sfinților 40 de Mucenici.

Și în bisericile de enorie se vor săvârși aceste rânduieli speciale. La Biserica Zlătari, a spus părintele paroh Nicolae Dascălu, consilier patriarhal, coordonatorul Centrului de Presă Basilica, în prima săptămână din post slujbele religioase vor începe de la ora 17:00, iar Liturghia Darurilor mai înainte sfințite, de la ora 8:00. La Biserica ‘Sfântul Gheorghe Vechi’, ‘Pavecernița și Canonul cel Mare vor fi săvârșite începând cu ora 17:00, iar miercuri și vineri de la ora 7:00 dimineața vom oficia Liturghia Darurilor mai înainte sfințite, aceasta fiind dorința enoriașilor pentru a putea ajunge la timp la locurile de muncă”, a spus părintele paroh Ionel Durlea.

Comentarii Facebook


Știri recente