Slujbe speciale in perioada postului Adormirii Maicii Domnului

Perioada postului Adormirii Maicii Domnului este o perioada deosebita, o perioada de rugaciune si meditatie duhovniceasca. La Catedrala mitropolitana din Iasi se oficiaza incepand de astazi, pana pe 13 august, paraclisul Maicii Domnului. Slujba se va oficia dupa slujba Vecerniei si va fi transmisa, in direct, de Radio Trinitas. Despre acest program liturgic a vorbit, in cuvantul de invatatura rostit in aceasta seara la slujba Vecerniei si paraclisului Maicii Domnului, parintele arhim. Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Iasilor: ‘In postul Adormirii Maicii Domnului, in biserici exista un program special de rugaciune care, la indemnul Sf. Parinti ai Bisericii, trebuie continuat si completat in particular de fiecare credincios, fiecare dupa evlavia sa, prin rugaciunile pe care le adreseaza in intimitatea locuintei lui celei mai inalta decat cerurile. La Catedrala mitropolitana din Iasi, programul de rugaciune al acestei perioade adauga la Sf. Liturghie si la celelalte slujbe savarsite de obicei, in fiecare zi, indata dupa savarsirea Vecerniei, si savarsirea unui canon de rugaciune inchinat Maicii Domnului, si anume randuiala numita in Biserica noastra ‘Paraclisul Nascatoarei de Dumnezeu’, incepand in aceasta zi, canonul de preacinstire al Preacuratei Nascatoare de Dumnezeu, ii cantam cu smerenie: ‘Pe ceea ce este mai inalta decat cerurile si mai curata decat stralucirile soarelui, care ne-a izbavit pe noi din blestem, pe Stapana lumii, cu cantari sa o cinstim. Amin’.

Programul liturgic din aceasta perioada de post a fost initiat de catre IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. Despre aceasta hotarare ne-a vorbit parintele Lucian Leonte, protopop de Botosani: ‘Programul, initiat de IPS Parinte Mitropolit Daniel, vrea sa amplifice eficacitatea acestui post. IPS Sa ne-a cerut si am comunicat acest lucru preotilor, l-am facut public credinciosilor, ca postul Sf. Maria, incepand de anul acesta, sa facem seara Vecernia, urmata de paraclisul Maicii Domnului, aceasta fiind rugaciunea Bisericii de cinstire a Maicii Domnului, dar si de invocare a ei in favoarea si in ajutorul nostru in toata perioada acestui post, pe care il dedicam ei, cu care mergem catre dansa, catre dobandirea starii ei, pe care ea o are la Fiul Sau’.

Despre slujbele specifice acestei perioade, slujbe oficiate la si la Catedrala patriarhala din Bucuresti, ne-a vorbit parintele arhim. Antim, eclesiarh al Catedralei patriarhalei din Bucuresti: ‘In aceasta perioada, in toate bisericile noastre si manastirile noastre ortodoxe se savarsesc cele sapte Laude dupa randuiala stabilita de catre Biserica, iar suplimentar se savarseste paraclisul Maicii Domnului. Ca o randuiala aparte pentru Catedrala patriarhala, intrucat aici se pastreaza si moastele Sf. Dimitrie, paraclisul Maicii Domnului se citeste la chilii, intrucat seara se canta paraclisul Sf. Dimitrie, iar acest lucru nu este deosebit, intrucat paraclisul intra atat in randuiala obligatorie a pravilei calugarului, cat si a crestinului in general’.

Comentarii Facebook


Știri recente