Slujbe speciale în Joia Mare

În Bisericile Ortodoxe în Joia Mare, mâine, 1 aprilie se va oficia Liturghia Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia. La slujba de pregătire a darurilor pentru Liturghie, preoții vor scoate un Agneț pentru împărtășirea bolnavilor și a pruncilor nou născuți. Agnețul va fi sfințit în cadrul Liturghiei și va fi păstrat până în Marțea Luminată, când va fi uscat și sfărâmat după o rânduială specială. Despre rânduiala pregătirii Agnețului a oferit mai multe detalii pentru Radio TRINITAS Înaltpreasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului: „Biserica a rânduit ca să se scoată un Agneț pe măsura necesităților și ca acest agneț să se sfințească în Joia Mare. Ca și Agnețul pentru Liturghia Darurilor mai înainte Sfințite, se îmbibă în Sfântul Sânge după ce este prefăcut în trupul lui Hristos. Cele două elemente împreună – Trupul și Sângele se păstrează pe masa Sfântului Altar până în Marțea Paștilor când printr-o rânduială specială, preotul în timpul Utreniei desface Antimisul pe Sfânta Masă, își pregătește o sursă de căldură lentă și pe un disc anume pregătit taie întreg Agnețul. După ce părticelele sunt pregătite și uscate sunt așezate în chivot în cutiuțe speciale și se păstrează pe tot timpul anului. În momentul în care s-a făcut noua împărtășanie, cea veche se pune în Potir și se consumă de preot. Nu se păstrează mai mulți ani”.

Un alt specific al acestei zile este spălarea picioarelor, slujbă oficiată în mănăstiri, catedrale și în unele parohii. După rugăciunea amvonului, preotul iese cu cădelniță și cu lumânări aprinse în fața Sfântului Altar, unde sunt așezați 12 bărbați cărora părintele le va spăla în chip simbolic picioarele, rememorând gestul făcut de Mântuitorul nostru, Iisus Hristos, după Cina cea de Taină.

Despre semnificația acestui ritual Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, a spus: „Înainte de patima Sa cea de bună voie, Mântuitorul Iisus Hristos a spălat picioarele ucenicilor Săi. Încă o dată Domnul nostru a dovedit smerenie în fața ucenicilor Săi, în fața neamului omenesc. Ne-a dat pildă de smerenie tuturor, să ne iubim unii pe alții și să ne purtăm sarcinile unii altora. Chiar dacă Petru a fost rezervat și nu a dorit ca Mântuitorul să – i spele picioarele, Mântuitorul a dorit ca să spele picioarele tuturor Apostolilor pentru că Hristos a venit să slujească nu ca să I se slujească. După îndemnul și exemplul Mântuitorului trebuie ca și noi, slujitorii Bisericii, să slujim oamenilor cu timp și fără timp. Să slujim lui Dumnezeu și slujind lui Dumnezeu slujim oamenilor”.

Comentarii Facebook


Știri recente