Un sobor de preoți din Roman și Bacău au participat joi, 4 februarie, la orele 9.30, la Catedrala Arhiepiscopală «Sf. Cuv. Parascheva» din Roman, la slujba de Te Deum oficiată de Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, cu ocazia aniversării a 85 de ani de la ridicarea Bisericii Ortodoxe Române la rangul de Patriarhie prin Hotărârea Sfântului Sinod din 4 februarie 1925 și confirmată prin Decretul regal din 25 februarie 1925. Impresionanta ceremonie din această zi solemnă, desfășurată conform hotărârii Sfântului Sinod al BOR și a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la care au asistat numeroși credincioși, a urmat slujbei Sfintei Liturghii, în cadrul căreia au fost pomeniți și adormiții întru fericire patriarhi ai Bisericii Ortodoxe Române trecuți la Domnul, Miron Cristea, Nicodim Munteanu, Justinian Marina, Iustin Moisescu și Teoctist Arăpașu. În cuvântul rostit la acest Te Deum, Preasfințitul Ioachim Băcăuanul a vorbit celor prezenți despre semnificația evenimentului de acum opt decenii și jumătate, ce a înscris o nouă pagină de istorie pentru Biserica noastră Ortodoxă: „În cadrul slujbei de Te Deum s-a citit documentul și hotărârea Sfântului Sinod luată atunci și după aceea decretul regal din 25 februarie. Tot acum a fost citit și Tomosul care a fost elaborat cu acel prilej de proclamare a Patriarhiei Române. A fost un eveniment gustat de cei prezenți în toată dimensiunea ei sacră istorică și tradițională. Totodată, a fost și un moment de angajament pentru că noi ne-am angajat ca și mai departe să fim fii vrednici ai Bisericii noastre Ortodoxe, fiecare după ascultarea care o are în Biserică”. Totodată Presfințitul Episcop Ioachim Băcăuanul a amintit credincioșilor prezenți că anul acesta mai adăugăm ca sărbătoare eclesiastică125 de ani de la recunoașterea oficială a autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române (1885), moment istoric al cărui «părinte» este eruditul episcop al Romanului Melchisedec Ștefănescu, care va fi pomenit în cadrul mai multor manifestări cultural-religioase, pe care Arhiepiscopia Romanului și Bacăului le va organiza în acest an.
Un liceu din Iași și unul din Chișinău au organizat online Șezătoarea Mărțișorului
Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iași și Liceul Teoretic „Costache Negruzzi” din Chișinău au organizat online „Șezătoarea Mărțișorului”, prin care elevii au împărtășit obiceiuri de pe ambele maluri ale Prutului referitoare la această…
Editurile Patriarhiei Participă la Târgul de Carte Gaudeamus, organizat online între 1 și 31 martie
Editurile Patriarhiei Române participă la Târgul de Carte Gaudeamus 2021, care este organizat exclusiv online și se desfășoară în perioada 1-31 martie. Standul virtual al Editurilor Patriarhiei Române se găsește pe pagina de Internet a…
Cimitirele din Biserica Ortodoxă Română vor fi sistematizate
Prima întrunire națională a responsabililor sectoarelor eparhiale care supervizează cimitirele din Biserica Ortodoxă Română a avut loc marți la Palatul Patriarhiei. Participanții au discutat despre procesul de sistematizare a cimitirelor pe baza noului regulament adoptat…
A început Luna pentru viață 2021 „Uniți pentru viață”: Calendarul activităților de la București
Asociațiile România pentru viață și Studenți pentru viață din București au publicat calendarul activităților din Luna pentru viață 2021. Anul acesta, Luna pentru viață și Marșul pentru viață au tema „Uniți pentru viață”. Majoritatea activităților…
Igor Belei despre proiectele Diaconia: Emoţiile prevalează în faţa cifrelor
Igor Belei, Directorul executiv al Misiunii Sociale Diaconia a Mitropoliei Basarabiei, a vorbit într-un interviu despre evoluţia şi proiectele viitoare ale instituţiei prin prisma celor două decenii de activitate. ”Emoţiile prevalează în faţa cifrelor Printre…