Slujbe și tradiții de Bobotează

Biserica Ortodoxă sărbătorește mâine, 6 ianuarie, Botezul Domnului. Pregătirile pentru această mare sărbătoare încep de astăzi. În toate bisericile parohiale sau mănăstirești se săvârșește Liturghia Sfântului Vasile cel Mare și Ceasurile împărătești, iar mâine se va săvârși Sfințirea cea Mare a Apei sau Agheazma Mare. Tot în ziua Bobotezei, în unele eparhii se urmează tradiția aruncării în apă a crucii.

La Catedrala patriarhală din Capitală vor fi oficiate, în aceste zile, slujbe speciale prilejuite de sărbătoarea Botezului Domnului și de pomenirea Soborului Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul. În ajunul Epifaniei se va săvârși Liturghia Sfântului Vasile cel Mare pentru a doua oară de la începutul anului. ‘În ajunul Bobotezei, în ziua de 5 ianuarie, dimineața, la ora 7:00, la Catedrala patriarhală vor fi săvârșite Ceasurile împărătești, slujbe care se săvârșesc în Biserica Ortodoxă doar de trei ori pe an: în Vinerea Mare, în ajunul Crăciunului și în ajunul Bobotezei. După Ceasurile împărătești, va fi săvârșită Liturghia Sfântului Vasile cel Mare care se săvârșește de 10 ori pe an, unită cu Vecernia praznicului Botezului Domnului și apoi va urma Sfințirea cea Mare a Apei, care se săvârșește de două ori pe an, în ajunul Bobotezei și chiar în ziua praznicului, în ziua de 6 ianuarie. În ajunul sărbătorii Botezului Domnului, la ora 16:00, la Catedrala patriarhală va fi săvârșită Pavecernița Mare și apoi Litia. În ziua praznicului se vor săvârși miezonoptica, Utrenia, iar de la ora 9:30, Sfânta Liturghie. După Sfânta Liturghie, în spațiul dintre Reședința patriarhală și Catedrala patriarhală va fi săvârșită Sfințirea cea Mare a Apei sau Agheazma Mare, pe care credincioșii o pot lua pentru a fi sfințite casele și pentru a gusta din aceasta vreme de opt zile’, a declarat părintele arhimandrit Timotei Aioanei, Mare Eclesiarh al Catedralei patriarhale, pentru TRINITAS TV.

Tinerii curajoși vor recupera din apa mării trei cruci

Înalt Preasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va săvârși Sfânta Liturghie astăzi, începând cu ora 7:45, la Catedrala ‘Sfinții Apostoli Petru și Pavel’ din Constanța, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. La ora 10:00, ierarhul Tomisului va oficia slujba de Sfințire Mare a Apei, slujbă identică cu cea care se oficiază în ziua de Bobotează. Apa sfințită urmează a fi îmbuteliată în PET-uri pregătite pentru credincioșii constănțeni. Mâine, 6 ianuarie, începând cu ora 9:00, la Catedrala arhiepiscopală ‘Sfinții Apostoli Petru și Pavel’, Sfânta Liturghie în cinstea Botezului Domnului va fi săvârșită de către ierarhul Tomisului. După slujbă, clerul și credincioșii vor porni în procesiune spre faleza Cazinoului, unde va fi oficiată slujba de Sfințire a Apelor. Conform tradiției, Înalt Preasfințitul Teodosie va arunca în apa mării trei cruci ce vor fi recuperate de tineri curajoși. Tot în cadrul slujbei, Arhiepiscopul Tomisului va sfinți apa din budanele de lemn aflate în care trase de boi și de măgari.

Programul de Bobotează în Mitropolia Moldovei și Bucovinei

La Catedrala mitropolitană din Iași, programul liturgic dedicat Botezului Domnului a început în această dimineață de la ora 4:00, cu Miezonoptica, Utrenia, Ceasurile împărătești, Liturghia Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia praznicului Botezului Domnului, după cum ne informează ‘Ziarul Lumina’. Pe 6 ianuarie va fi oficiată de dimineață slujba Utreniei, iar de la ora 9:00 Înalt Preasfințitul Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, va săvârși Sfânta Liturghie în Catedrala mitropolitană. ‘Joi, în jurul orei 12:00, vom ieși în procesiune pe platoul din fața Catedralei mitropolitane, unde IPS Părinte Mitropolit Teofan va oficia slujba Aghezmei Mari. La finalul acestei slujbe, la care vor participa ca în fiecare an sute de credincioși, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei va rosti un cuvânt de binecuvântare. Vor fi pregătite cele 12 vase mari din lemn pentru Agheazma Mare și o cruce de gheață pe platoul din fața Catedralei mitropolitane din Iași’, a declarat arhimandritul Dosoftei Șcheul, Mare Eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iași.

Toți preoții și credincioșii din Sibiu vor veni în Piața Mare

În Mitropolia Ardealului, cel mai mare eveniment va avea loc în Piața Mare a municipiului Sibiu, unde toți preoții și credincioșii vor ieși în procesiune din toate părțile orașului spre Piața Mare. În ziua de Bobotează, Înalt Preasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolit al Ardealului, va săvârși Sfânta Liturghie în Catedrala mitropolitană din Sibiu. De asemenea, fiecare preot va sluji în parohia sa, însă după terminarea Sfintei Liturghii, toată lumea, preoți și credincioși, va porni spre Piața Mare din oraș, unde va fi săvârșită slujba de sfințire a Aghezmei Mari. ‘Fiecare preot împreună cu credincioșii din parohia pe care o păstorește va porni în procesiune spre Piața Mare, unde IPS Laurențiu va săvârși slujba de sfințire a Aghezmei. Aici sunt așteptați să vină mii de credincioși din tot orașul’, a declarat arhimandritul Macarie Țuțul Mare, eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Sibiu.

Slujiri arhierești în Banat de Bobotează și Sfântul Ioan

Înalt Preasfințitul Timotei, Arhiepiscop al Aradului, va oficia mâine, 6 ianuarie, la praznicul Botezului Domnului, Sfânta Liturghie și slujba de Sfințire a Apei la Catedrala arhiepiscopală ‘Sfânta Treime’ din Arad, iar vineri, de sărbătoarea Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, va sluji în catedrala veche din oraș cu hramul ‘Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul’. Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, va săvârși mâine Sfânta Liturghie și slujba de Sfințire a Apei la Catedrala episcopală ‘Învierea Domnului’ din Caransebeș, iar vineri, 7 ianuarie, va sluji la Biserica ‘Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul’ din oraș. Preasfințitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, va oficia mâine, 6 ianuarie, Sfânta Liturghie și slujba de Sfințire a Apei la Catedrala mitropolitană ‘Sfinții Trei Ierarhi’ din Timișoara, iar vineri, 7 ianuarie, va fi prezent în mijlocul credincioșilor din Parohia Mehala, din cadrul Protopopiatului I Timișoara, unde va săvârși Sfânta Liturghie, în cadrul căreia va hirotoni întru diacon pe teologul Matei Răzvan.

Comentarii Facebook


Știri recente