Slujbe pentru folosul credincioșilor din Dolj și Vâlcea

Anul omagial al Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor este marcat în catedralele și bisericile din Mitropolia Olteniei prin oficierea Sfintei Taine a Maslului, după un program bine stabilit, spre folosul credincioșilor. La Catedrala arhiepiscopală ‘Sfântul Nicolae’ din Râmnic, programul liturgic a început din seara zilei de duminică, 4 martie, după cum informează „Ziarul Lumina”.

Evenimentele închinate Anului omagial al Tainei Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor, stabilite după rânduiala Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, au fost primite cu bucurie de credincioșii din Mitropolia Olteniei. Folosul duhovnicesc al Tainei Sfântului Maslu a fost corelat în această perioadă cu slujbele specifice Postului Mare. În felul acesta, credincioșii din parohiile Mitropoliei Olteniei vor avea posibilitatea să se roage, alături de arhierei și preoți, pentru tămăduirea sufletului și a trupului, pentru cei ce sunt în suferințe și ‘pentru tot sufletul creștinesc cel necăjit și întristat’ (Rugăciunea de la Litie).

Programul liturgic în catedralele chiriarhale și paraclisele mitropolitane

La Craiova, Taina Sfântului Maslu a fost rânduită, din încredințarea Înalt Preasfințitului Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, în catedralele chiriarhale și la celelalte paraclise mitropolitane, în fiecare săptămână, de luni până vineri. Astfel, la Catedrala mitropolitană ‘Sfântul Dimitrie’, Sfânta Taină a Maslului a fost rânduită pentru ziua de vineri. După fiecare slujbă, părinții slujitori, în frunte cu părintele protos. Vladimir Dărângă, mare eclesiarh al sfântului lăcaș, au rânduit câte un cuvânt de învățătură pe diferite teme teologice. La Catedrala ‘Madona Dudu’, Sfântul Maslu se săvârșește miercuri, la Paraclisul ‘Sfânta Treime’, în fiecare zi de luni, la Biserica ‘Sfântul Gheorghe’ – marți, și la Paraclisul ‘Sfântul Ilie’, în fiecare joi. De asemenea, toate bisericile de enorie din cuprinsul eparhiei au rânduită Taina Sfântului Maslu în câte o zi a săptămânii.

În după-amiaza zilei de duminică, 4 martie, după slujba Vecerniei, la Catedrala ‘Sfântul Nicolae’ din Râmnicu Vâlcea a fost săvârșită slujba Sfântului Maslu de către un sobor de preoți, în frunte cu Preasfințitul Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului. Sfântul Maslu va fi oficiat în această perioadă la Catedrala ‘Sfântul Nicolae’ în fiecare vineri, după Sfânta Liturghie, și în fiecare duminică, după slujba Vecerniei. În toate duminicile din Postul Mare, la slujba Sfântului Maslu vor participa și părinți duhovnici de la mănăstirile din Arhiepiscopia Râmnicului.

Maslu și cateheză în Parohia Călimănești I

În Parohia Călimănești I, Taina Sfântului Maslu a completat programul slujbelor închinate primei săptămâni din Postul Mare, fiind urmată de o cateheză, susținută de tânărul seminarist Bogdan Neacșu, elev în anul IV la Seminarul Teologic ‘Sfântul Nicolae’ din Râmnicu Vâlcea. La slujbă au fost prezenți pr. Ionuț Rădulescu, responsabil pentru catehizarea parohială în cadrul Protoieriei Râmnicu Vâlcea, și pr. Mihail Pretorian, inspector pentru catehizarea parohială în cadrul Sectorului cultural al Arhiepiscopiei Râmnicului. Părintele inspector le-a vorbit credincioșilor prezenți despre necesitatea realizării în cadrul bisericilor parohiale a activităților de catehizare a copiilor, tinerilor și adulților: ‘În zilele noastre, mulți oameni, fără să excludem copiii și adolescenții, suferă din cauza pierderii propriului ‘eu’, a sensului și a valorilor existenței lor. Sensul vieții devine stins și primitiv, iar stimulul vieții, inert și veștejit. Experiența harică a nevoitorilor mărturisește că fără legătura interioară cu Dumnezeu lipsește sentimentul plinătății existențiale, se surpă pilonii și scopurile vieții’.

Comentarii Facebook


Știri recente