Slujbe de resfințire la Românești și Bucșești

Biserica parohiei Românești – Protopopiatul Săveni și cea din parohia Bucșești – Protopopiatul Moinești au fost resfințite duminică, 31 octombrie 2010, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Moldova. La Bucșești a fost sfințit și Așezământul social-filantropic ‘Sfântul Ioan Botezătorul’.

Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a resfințit pe 31 octombrie Biserica ‘Sfinții Voievozi’ din parohia Românești, Protopopiatul Săveni. După cum ne-a relatat pr. paroh Iulian Moisii, care a primit rangul de iconom, PS Calinic Botoșăneanul a rostit o predică în care a vorbit despre semnificațiile Duminicii a XXII-a după Rusalii. Au fost acordate distincții de vrednicie fostului paroh Vasile Marineac, consilierilor parohiei Românești și autorităților locale. Biserica ‘Sf. Arhangheli’ din parohia Românești a fost ridicată în anul 1852, iar din anul 1992 au început lucrările de consolidare și de extindere. Între anii 1998-2000 a fost efectuată pictura, iar între 2000-2008 s-a ridicat casa de prăznuire, s-a achiziționat mobilierul din sfântul lăcaș și s-a reparat clopotnița. ‘Am fost susținuți în special de primarul Gheorghe Huțanu, de Consiliul Local Românești și de enoriașii din parohie. La resfințirea Bisericii Sfinților Arhangheli am avut un sentiment de împlinire a tuturor eforturilor care au fost făcute în cei aproape 20 de ani. Sărbătoarea parohiei noastre a fost un prilej de mulțumire pentru grija cu care ne-a înconjurat Dumnezeu și ne-a ajutat să ajungem la această încununare a strădaniei tuturor ostenelilor. A fost un moment unic ce a avut loc, iată, după 158 de ani de la prima sfințire’, a mărturisit pr. paroh Iulian Moisii.

Binecuvântarea rodului dărniciei ctitorilor din Bucșești

Biserica ‘Sfântul Ioan Botezătorul’ din parohia Bucșești – Protopopiatul Moinești a fost resfințită în aceeași duminică de Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. Cu acest prilej a fost târnosit și Așezământul social-filantropic ‘Sfântul Ioan Botezătorul’, ridicat timp de trei luni, prin contribuția domnului Ioan Dobrovăț, primarul comunei Poduri, și a domnului Ioan Neculce. ‘La slujba de resfințire a bisericii au participat oficialități județene și locale, dar și peste 2.000 de oameni. În cuvântul de învățătură, PS Ioachim Băcăuanul a apreciat hărnicia și dărnicia ctitorilor și binefăcătorilor sfântului lăcaș, explicând că ei sunt ‘mâinile prelungite’ ale lui Dumnezeu. Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului a arătat că nu bogăția constituie o piedică în calea mântuirii omului, ci patimile care izvorăsc din ea, spunând că precum bogăția nu este păcat, așa nici sărăcia nu este virtute’, a relatat pr. Costel Mareș, protoiereul Protopopiatului Moinești.

Biserica ‘Sfântul Ioan Botezătorul’ din parohia Bucșești a fost construită între anii 1949-1974, fiind sfințită de IPS Eftimie, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, pe vremea când era Arhiereu-vicar al Episcopiei Romanului și Hușilor. După anul 2003 s-au întreprins lucrări de refacere și împodobire a sfântului lăcaș, coordonate de pr. paroh Costică Scorțanu, având sprijinul credincioșilor. ‘Interiorul bisericii a fost pictat în tehnica frescă, a fost introdusă o centrală pe lemne, iar exteriorul a fost refăcut. De asemenea, a fost pavată curtea dimprejur, iar lângă sfântul lăcaș a fost construită o clopotniță nouă, în care au fost montate patru clopote’, a spus pr. paroh Costică Scorțanu.

Comentarii Facebook


Știri recente