Slujbe de pomenire pentru PF Parinte Patriarh Teoctist in toate lacasurile de cult din tara

PF Parinte Patriarh Teoctist este pomenit in aceasta perioada in toate sfintele lacasuri din Arhiepiscopia Iasilor. Slujbe de pomenire pentru PF Sa au fost oficiate inca de aseara la Biserica ‘Sf. Mare Mucenic Gheorghe’ – vechea Catedrala mitropolitana din Iasi, si vor continua si in zilele urmatoarele in toate bisericile si manastirile de pe cuprinsul Arhiepiscopiei Iasilor. Mai multe amanunte in acest sens ne-a oferit parintele arhimandrit Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Iasilor: ‘Indata dupa ce s-a aflat vestea trecerii neasteptata la cele vesnice a Intaistatatorului Bisericii Ortodoxe Romane, IPS Mitropolit Daniel, impreuna cu membrii Permanentei Consiliului eparhial si cu parintii protoierei din eparhie, care tocmai se aflau in sedinta de lucru a Permanentei Consiliului eparhial, a oficiat in vechea Catedrala mitropolitana slujba Panihidei sau slujba de pomenire pentru iertarea pacatelor Patriarhului Teoctist. S-a intamplat acest lucru tocmai in biserica pe care Patriarhul Teoctist, ca Mitropolit al Moldovei si Sucevei, a restaurat-o, a consolidat-o si a pregatit-o pentru pictura. In timpul Sf. Liturghii de astazi, la vremea potrivita, a fost inaltata a rugaciune speciala de pomenire pentru odihna patriarhului, o ectenie cu Vesnica pomenire, acest lucru intamplandu-se in toate bisericile si manastirile de pe cuprinsul Arhiepiscopiei Iasilor. In toate bisericile au sunat clopotele dimineata, la pranz si seara, iar in ziua inmormantarii se va oficia slujba Panihidei, cu un cuvant de invatatura despre lucrarea si stradaniile neobosite ale Patriarhului Teoctist’. PF Parinte Patriarh Teoctist se bucura de o mare cinstire din partea clerului si credinciosilor din Arhiepiscopia Iasilor si din intreaga Mitropolie a Moldovei si Bucovinei, intrucat PF Sa a pastorit Moldova timp de 9 ani inainte de a fi ales Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane.

Si in Arhiepiscopia Sibiului s-au facut si se vor face in zilele urmatoare slujbe de pomenire pentru PF Parinte Patriarh Teoctist, dupa cum ne-a spus PS Visarion Rasinareanu, episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului: ‘Dupa ce am aflat chiar de la Radio TRINITAS vestea trecerii la cele vesnice a PF Parinte Patriarh Teoctist, l-am sunat pe IPS Arhiepiscop si Mitropolit Laurentiu, iar impreuna am hotarat ca in toate bisericile, schiturile si manastirile de pe cuprinsul Arhiepiscopiei Sibiului clopotele sa fie trase pentru doliu de trei ori pe zi, asa cum este obiceiul aici, in Ardeal, toate bisericile sa arboreze steagul negru, la Sf. Liturghie, la pomenire, iar in ziua inmormantarii sa se faca in toate bisericile un parastas si preotii sa rosteasca un cuvant de invatatura in care sa elogieze personalitatea de exceptie a acestui patriarh venerabil al Bisericii Ortodoxe Romane. Prin plecarea la cele vesnice a PF Parinte Patriarh Teoctist, Biserica Ortodoxa Romana si intreaga lume crestina pierde un mare ierarh care si-a inscris cu cinste numele in istoria recenta a Bisericii noastre, a neamului nostru, dar si a intregii lumi crestine avand in vedere relatiile inter-religioase si inter-crestine pe care le-a promovat cu atata daruire, si a luptat cu toata fiinta sa pentru implinirea dezideratului Mantuitorului: ‘Ca toti sa fie una!’

PF Parinte Patriarh Teoctist este pomenit in aceasta perioada in toate sfintele lacasuri din Arhiepiscopia Timisoarei. Slujbe de pomenire a PF Sale au fost oficiate inca de aseara la Catedrala mitropolitana din Timisoara si vor continua si in zilele urmatoarele in toate bisericile si manastirile de pe cuprinsul Arhiepiscopiei Timisoarei. Consilierul administrativ al acestei eparhii, parintele Ionel Popescu, ne-a oferit mai multe amanunte: ‘Vestea trecerii la Domnul a PF Parinte Teoctist ne-a coplesit pe toti si ne-a adus in suflet sentimente de durere negraita. Chiar aseara, la Catedrala mitropolitana si la bisericile din oras au fost trase clopotele si s-au oficiat indatinatele slujbe de pomenire, la care au participat multi credinciosi veniti pentru slujba Vecerniei, ei insisi surprinsi de trecerea neasteptata a PF Sale de pe pamant la cer. Slujbele de pomenire au continuat si in aceasta dimineata, in cadrul Sf. Liturghii. La ora 12.00 au fost trase clopotele cateva minute si aceleasi slujbe vor avea loc si diseara’.

In Arhiepiscopia Targovistei, clopotele lacasurilor de cult vor fi trase de 5 ori pe zi, iar in ziua inmormantarii PF Parinte Patriarh Teoctist vor fi oficiate slujbe de pomenire. Mai multe detalii in acest sens am aflat de la parintele Gheorghe Tomescu, consilier administrativ-bisericesc al Arhiepiscopiei Targovistei: ‘In toate parohiile si manastirile de pe cuprinsul Arhiepiscopiei Targovistei se vor trage clopotele de trei ori pe zi, pana in ziua inmormantarii, cand se vor oficia si slujbe de pomenire’.

PF Parinte Patriarh Teoctist a fost pomenit astazi si la biserica ctitorita de PF Sa din satul Victoria, judetul Botosani. Acest sat se afla in vecinatatea localitatii natale a PF Teoctist, Tocileni. La slujba de pomenire oficiata astazi au participat numerosi credinciosi, dar si rude ale PF Sale, dupa cum ne-a spus pr. Liviu Catalin Liteanu, parohul bisericii din satul Victoria: ‘Dimineata, la ora 10.00, am savarsit slujba de pomenire pentru PF Parinte Teoctist. Au venit numerosi credinciosi la biserica, s-au adunat impreuna cu rudele ramase in viata ale PF Parinte Teoctist. La aceasta slujba ne-am rugat pentru sufletul PF Sale, iar credinciosii au aprins lumanari. Vom bate clopotele de trei ori pe zi, iar maine dimineata vom savarsi slujba Sf. Liturghii, impreuna cu slujba de pomenire’.

In toate sfintele lacasuri din Episcopia Romanului se oficiaza in aceste zile slujbe de pomenire pentru PF Parinte Patriarh Teoctist, trecut la cele vesnice ieri. De asemenea, clopotele bisericilor bat in fiecare zi in semn de recunostinta si apreciere pentru Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane, dar si pentru a exprima intristarea si durerea provocate clerului si credinciosilor de trecrea sa la Domnul. Parintele Ciprian Closca, consilier cultural al Episcopiei Romanului, ne-a spus ca ‘intreaga Eparhie a Romanului este profund indurerata si indoliata dupa pierderea suferita de Biserica Ortodoxa Romana, si anume trecerea la Domnul a PF Parinte Patriarh Teoctist. In Eparhia Romanului s-au derulat si se vor derula in continuare slujbe de pomenire. Aseara, la Catedrala episcopala din Roman a avut loc o slujba de pomenire, un parastas, in memoria celui care a fost patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, PF Teoctist. De asemenea, astazi dimineata, la orele 10.30, la Catedrala ‘Inaltarea Domnului’ din municipiul Bacau, in prezenta unui sobor de preoti si diaconi, PS Ioachim Bacauanul a savarsit o slujba de pomenire, un parastas, in amintirea Patriarhului Teoctist. Aceste slujbe vor continua in bisericile din Eparhia noastra, in special in zilele de vineri, sambata si duminica’.

Comentarii Facebook


Știri recente