Slujbe de pomenire pentru mitropolitul Visarion Puiu

Vrednicul de pomenire mitropolit Visarion Puiu a fost omagiat ieri, cu binecuvântarea Preasfințitului Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, la Catedrala arhiepiscopală din Roman și la Biserica ‘Sfântul Vasile cel Mare’ din Roman, informează „Ziarul Lumina”. Rugăciuni pentru odihna veșnică a ierarhului Visarion au fost înălțate și la Schitul Vovidenia din județul Neamț.

La Catedrala arhiepiscopală din Roman a fost pomenit ieri, în cadrul Sfintei Liturghii și prin slujba Parastasului, vrednicul de amintire mitropolit Visarion Puiu, la împlinirea a 48 de ani de la trecerea sa la cele veșnice. Personalitatea ierarhului care a păstorit în timpul vieții sale cinci eparhii încredințate a fost evocată și la Biserica ‘Sfântul Vasile cel Mare’ din Roman. Părintele Florin Țuscanu, protopop al Protopopiatului Roman, a explicat că activitățile religios-culturale organizate în fiecare an pe 10 august sunt menite să readucă în atenția contemporanilor viața și faptele mitropolitului Visarion Puiu. ‘Pomenirea mitropolitului Visarion Puiu este un act de prețuire, de cinstire pe care posteritatea o aduce înaltului ierarh pentru toate neodihnele sale. Membrii Asociației ‘Visarion Puiu’ încearcă să arate contemporanilor modelul de viață al fostului mitropolit. Visarion Puiu a fost, așa cum aprecia și Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, o personalitate dinamică și complexă care trebuie înțeleasă în contextul timpului și spațiului în care a trăit și activat. Dragostea sa pentru Biserică trebuie prețuită în orice timp și spațiu ne-am afla’, a menționat pr. protopop Florin Țuscanu, care este și președintele Asociației ‘Visarion Puiu’.

Mitropolitul Visarion Puiu, pomenit la Schitul Vovidenia

La Schitul Vovidenia al Mănăstirii Neamț s-a oficiat ieri-dimineață slujba de pomenire pentru mitropolitul Visarion Puiu. Parastasul a fost săvârșit de arhim. Benedict Sauciuc, starețul Mănăstirii Neamț, alături de un sobor de preoți și diaconi, după săvârșirea Sfintei Liturghii. După cum ne-a relatat arhim. Mihail Daniliuc, egumenul Schitului Vovidenia, la slujbă au asistat numeroși studenți de la Facultatea de Teologie ‘Dumitru Stăniloae’ din Iași care au oferit răspunsurile la strană, precum și mulți pelerini. Arhim. Benedict Sauciuc a evocat la final personalitatea episcopului Visarion Puiu, subliniind importanța slujbelor de pomenire a vrednicilor înaintași ai neamului și ai Bisericii.

‘Mitropolitul Visarion Puiu a murit departe de țară, în Franța, fiind înmormântat inițial într-o localitate de lângă Paris. Osemintele sale au fost strămutate ulterior în cimitirul Montparnasse. Locul ales de însuși ierarhul Visarion pentru așteptarea venirii Marelui Arhiereu și Judecător a fost Schitul Vovidenia, devenit punct de reculegere și retragere încă din timpul vieții sale pământești. Probabil că a și început cele de trebuință pentru a-și pune în aplicare năzuința de suflet, însă demiterea sa din scaunul de mitropolit al Bucovinei, declanșarea celei de-a doua conflagrații mondiale, apoi exilul mult încercatului ierarh au împiedicat ducerea la bun sfârșit a năzuinței sale de suflet. A izbutit totuși să-și pregătească lespedea de mormânt din marmură albă de Carrara, frumos împodobită care astăzi este expusă în cimitirul mănăstirii. Acum, când comemorăm 48 de ani de la mutarea întru veșnicie a mitropolitului Visarion Puiu, ne exprimăm speranța ca rămășițele sale pământești vor fi aduse acasă pentru a se odihni în pământul neamului din care a odrăslit și vor fi depuse aici, în poiana liniștii, la Vovidenia’, a spus arhim. Mihail Daniliuc.

Comentarii Facebook


Știri recente