Slujbe de pomenire pentru IPS Antonie Plamadeala, fost mitropolit al Ardealului

IPS Dr. Antonie Plamadeala, fost mitropolit al Ardealului, a fost pomenit astazi la Manastirea Brancoveanu de la Sambata de Sus, cu prilejul implinirii unui an de la trecerea IPS Sale la Domnul. Un prim parastas a fost oficiat de catre PS Visarion Rasinareanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, la sfarsitul Sfintei Liturghii oficiate in biserica mare a manastirii. Un alt parastas va fi oficiat la orele 15.00, la mormantul mitropolitului, de catre IPS Laurentiu, actualul mitropolit al Ardealului. IPS Mitropolit Antonie Plamadeala a trecut la Domnul pe data de 29 august 2005 si a fost inmormantat pe data de 2 septembrie la Manastirea Sambata de Sus. IPS Laurentiu, mitropolit al Ardealului, ne-a facut cateva marturisiri de suflet, la implinirea unui an de la trecerea la Domnul a IPS Antonie: ‘Unul dintre parintii spirituali ai vietii mele, ai carierei mele, ai slujirii mele preotesti si arhieresti a fost si mitropolitul Antonie, si va ramane, pentru ca de fiecare data, nu numai ca il pomenim, ci si ne amintim de ceea ce ne-a lasat noua si incercam sa ducem mai departe lucrarea pe care a inceput-o si care a lasat-o ca raspundere pentru viata Bisericii. Sunt foarte multe lucruri care mi-au ramas in suflet. Mitropolitul Antonie a fost un om de cultura, un protector al Facultatii de Teologie din Sibiu. Totdeauna ne spunea: ‘Priviti la parintele Staniloae cati ucenici si-a facut, si asa sa faceti si voi’. Este pentru noi o marturie si il pastram in suflet’.

Cateva marturisiri de suflet au fost facute si de catre PS Casian, episcop al Dunarii de Jos, care l-a cunoscut pe IPS Mitropolit Antonie Plamadeala: ‘A lucrat foarte mult pentru Biserica, desi avea o suferinta fizica, insa avea o robustete spirituala aparte, fiind un ctitor de oameni. Ii datoram enorm de mult acestui ctitor de oameni in vremuri extrem de grele. A fost un om al momentelor grele prin care a trecut Romania. Este un mitropolit rastignit pe Crucea istoriei Romaniei, care a cunoscut morti si invieri, a cunoscut temnita si libertatea. A ctitorit mereu, a scris, ne-a luminat intr-o perioada grea a comunismului prin invataturile Sf. Parinti, aratandu-ne cararea spre cultura romaneasca’.

Personalitatea IPS Antonie Plamadeala a fost evocata si de catre PS Visarion Rasinareanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului: ‘A vorbi despre mitropolitul de pioasa aminitire Antonie Plamadeala, insemneaza a evoca una dintre marile personalitati bisericesti si culturale ale zilelor noastre. Prin tot ceea ce a facut si lucrat s-a inscris pe deplin in sirul dascalilor de cuget si simtire romaneasca si al marilor ierarhi carturari ai Bisericii strabune. A trecut un an de zile de cand mitropolitul Antonie, dupa o lunga si grea suferinta pe care a purtat-o cu resemnare crestineasca aidoma unui mucenic, a trecut la cele vesnice. A trecut un an de zile de cand trupul sau istovit de boala si de istovitoare munca si daruire a coborat in casa cea de lut a stramosilor sai ca sa se odihneasca de ostenelile acestei vieti la Manastirea Brancoveanu de la Sambata de Sus. Mitropolitul Antonie este mereu prezent in viata Bisericii, in chip nevazut, iar numele sau si faptele sale pe taram bisericesc, cultural si patriotic sunt pomenite cu piosenie de toti cei care l-au cunoscut, pretuit si iubit’.

Comentarii Facebook


Știri recente