Slujbe de pomenire pentru fericitul întru adormire părintele patriarh Teoctist

Sâmbătă, 25 iulie 2009, după Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala patriarhală din București, Preasfințitul Părinte Ciprian Câmpineanul, Episcop-Vicar Patriarhal, înconjurat de preoți și diaconi ai Catedralei și consilieri din Administrația Patriarhală, a săvârșit o slujbă de pomenire pentru fericitul întru adormire părintele patriarh Teoctist, la comemorarea a doi ani de la trecerea sa la cele veșnice. Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a oficiat, de asemenea, o slujbă de pomenire a părintelui patriarh Teoctist și a rostit un cuvânt de omagiere a personalității celui de-al cincilea patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, în biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” a Mănăstirii „Sfânta Maria” din Techirghiol.

La finalul slujbei de pomenire pentru cel de-al cincilea patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, din Catedrala patriarhală, la care au participat preoți, monahi, monahii, membri ai familiei părintelui patriarh Teoctist și alți credincioși din București și din țară, Preasfințitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-Vicar Patriarhal, a ținut un cuvânt în care a evocat personalitatea fericitului întru adormire părinte patriarh Teoctist, subliniind că slujba Parastasului are o îndoită semnificație. „Pe de o parte, ne ajută să ne aducem aminte de cel care a fost odinioară în mijlocul nostru, pentru a-i face mai simțită prezența. Totodată, slujba Parastasului este moment de rugăciune, moment în care ne îndreptăm gândurile spre Bunul Dumnezeu și căruia îi cerem ca să-i hărăzească celui plecat dintre noi fericirea veșnică. Părintele patriarh Teoctist a fost hărăzit de Dumnezeu ca să străbată deceniile și chiar veacurile, răspunzând prezent la chemarea pe care Dumnezeu i-a făcut-o în mod tainic încă din copilărie”, a spus Preasfințitul Ciprian Câmpineanul.

De asemenea în Catedrala patriarhală s-a cântat veșnică pomenire și la mormântulu părintelui patriah Teoctist, iar mai apoi a avut loc o agapă creștină de pomenire, în Sala Europa Christiana a Palatului Patriarhiei.

La slujba de pomenire a părintelui patriarh Teoctist, oficiată în biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” a Mănăstirii „Sfânta Maria” din Techirghiol, județul Constanța, stavropighie patriarhală, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a rostit un cuvânt de omagiere a personalității celui de-al cincilea patriarh al Bisericii noastre. „De la doi ani de la trecerea sa la Domnul, rămâne viu în conștiința noastră și în rugăciunile noastre, pentru că a fost un iubitor de Biserică și de neam. A fost un cultivator al comuniunii frățești între Bisericile Ortodoxe surori, un promotor al dialogului și cooperării cu alte biserici, ca mărturie adusă în lumea de astăzi, într-o lume din ce în ce mai secularizată, și un om cu o deosebită atenție pentru viața monahală”, a evidențiat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Întâistătătorul Bisericii noastre a subliniat faptul că fericitul întru adormire Teoctist patriarhul a lucrat în toate domeniile și direcțiile vieții bisericești, lucrarea sa aducând o importantă revigorare a vieții pastoral-misionare a bisericii, iar grija deosebită pentru românii din țară și din afară, din punctul de vedere al păstoririi bisericești, a fost dublată de o dragoste părintească pentru poporul român, pentru tineret, pentru bătrâni, pentru toate vârstele și a intensificat opera social-filantropică și culturală a Bisericii. „Toată această grijă părintească multiplă și intensă a constituit pentru Biserica noastră o propășire, un progres, o intensificare a activității pastoral-misionare. S-au înființat foarte multe școli de teologie în care tineri și tinere s-au pregătit pentru a deveni profesori și profesoare de Religie, asistenți și asistente sociale. De asemenea, s-au înființat secții de patrimoniu pentru conservarea și restaurarea patrimoniului cultural sacru, a icoanelor, a cărților de slujbă și, desigur, s-au deschis și noi secții de pictură bisericească, pentru a arăta că arta aceasta a pictării icoanelor sfinte nu rămâne înțepenită undeva, într-un moment al istoriei”, a spus Părintele Patriarh Daniel.

De asemenea, Întâistătătorul Bisericii noastre a remarcat faptul că părintele patriarh Teoctist a avut o deosebită sensibilitate față de eroii neamului nostru și a avut, de asemenea, și o deosebită prețuire pentru viața monahală. „A fost frate de mănăstire de la vârsta de 14 ani și a avut o conștiință a valorii vieții monahale în istoria poporului român. A fost călugăr în părțile Neamțului, la Mănăstirea Bistrița, apoi la Mănăstirea Neamț, și a plecat de la Vorona, care era o mănăstire de călugări în vremea aceea, apropiată de satul său, Tocileni, din județul Botoșani. A fost călugăr la Cernica, iar această prețuire a monahismului s-a văzut și prin faptul că în timpul arhipăstoririi sale s-a înmulțit numărul de mănăstiri din țara noastră, în Arhiepiscopia Bucureștilor, precum și în alte părți, astfel încât, împreună cu Sfântul Sinod, a contribuit la aproape dublarea numărului de mănăstiri și schituri pe teritoriul României, după schimbările din 1989”, a explicat Preafericirea Sa.

Sursa: ziarullumina.ro

Comentarii Facebook


Știri recente