Slujbe de pomenire pentru fericitul întru adormire părintele patriarh Iustin Moisescu

Ieri, 31 iulie 2009, s-au împlinit 23 de ani de la trecerea la Domnul a celui de-al patrulea patriarh al României, Iustin Moisescu (1910-1986). Cu această ocazie, vrednicul de pomenire patriarh Iustin a fost pomenit la Sfânta Liturghie oficiată la Catedrala patriarhală din București și în alte lăcașuri de cult din țară.

După Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala patriarhală din București, Preasfințitul Părinte Ciprian Câmpineanul, Episcop-Vicar Patriarhal, înconjurat de preoți și diaconi, a săvârșit o slujbă de pomenire pentru fericitul întru adormire părintele Iustin patriarhul.

La finalul slujbei de pomenire pentru cel de-al patrulea patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, din Catedrala patriarhală, la care au participat preoți, monahi, monahii și alți credincioși din București și din țară, Preasfințitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-Vicar Patriarhal, a ținut un cuvânt în care a evocat personalitatea fericitului întru adormire părinte patriarh Iustin, subliniind că slujba Parastasului este un moment de rugăciune și de aducere aminte.

Preasfinția sa a evocat această figură emblematică a Bisericii Ortodoxe Române, patriarhul Iustin, care a cunoscut din tinerețe calea Bisericii și care a păstorit Biserica Ortodoxă Română într-o perioadă de mari încercări. Preasfințitul Ciprian Câmpineanul a rememorat viața fostului patriarh, arătând că după o temeinică pregătire în țară, la Atena și Strasbourg, profesor universitar de teologie ortodoxă la Varșovia, Cernăuți, Suceava și București, a devenit, mai apoi, arhiepiscop al Sibiului și mitropolit al Ardealului, în 1956, iar din 1957, arhiepiscop al Iașilor și mitropolit al Moldovei și Sucevei.

În cuvântul Preasfințitului Ciprian Câmpineanul s-a arătat că fericitul întru adormire părintele Iustin patriarhul, în vremea păstoririi sale ca mitropolit al Moldovei și Sucevei, timp de 20 de ani, a inițiat o amplă acțiune de restaurare și conservare a monumentelor de artă bisericească și a purtat de grijă pentru întemeierea unor muzee din incinta mănăstirilor voievodale din zona Moldovei. A devenit patriarh al României în 1977, cârmuind Biserica Ortodoxă Română vreme de 9 ani, până la trecerea sa la cele veșnice, pe 31 iulie 1986.

„Patriarhul Iustin Moisescu s-a distins în rândul ierarhilor noștri ca un om de mare cultură teologică, pe care a împărtășit-o și celorlalți, ca profesor de Noul Testament, dar și prin scrierile pe care le-a lăsat și care au fost publicate în diferite volume și reviste. Este cunoscut îndeosebi ca patriarhul restaurării marilor noastre monumente bisericești. În pofida greutăților pe care le-a înfruntat în timpul regimului comunist, a restaurat din temelii toate mănăstirlile mari, monumente istorice ale Bisericii noastre, care fac parte din patrimoniul național cultural al țării noastre”, a precizat Preasfințitul Ciprian Câmpineanul.

Sursa: ziarullumina.ro

Comentarii Facebook


Știri recente

Pr. Ionuț Tutea: A fi alături de vârstnici nu este doar o obligație, ci un mod de a ne desăvârși existența în comunitate

Părintele Ionuț Tutea, consilier eparhial la Sectorul Social-Filantropic și Misionar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a fost sâmbătă invitatul online al Asociației Femeilor Ortodoxe din Mitropolia celor două Americi (AROLA). Coordonatorul activității filantropice din eparhia Bucureștilor a…