Slujbe de pomenire a Înaltpreasfințitului Mitropolit Antonie Plămădeală la împlinirea a cinci ani de la trecerea la Domnul

Înaltpreasfințitul Mitropolit Antonie Plămădeală a fost comemorat astăzi, 29 august, la cinci ani de la trecerea la cele veșnice. Sute de credincioși și cunoscuți din toată țara au venit să-l omagieze la Mănăstirea Brâncoveanu – Sâmbăta de Sus.

După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, a oficiat o slujbă de parastas, prilej cu care a evocat personalitatea părintelui mitropolit, Antonie Plămădeală: „Ne-am rugat bunului Dumnezeu prin Slujba Parastasului pentru odihna sufletului părintelui nostru Mitropolit Antonie, plecat la Domnul, și am evocat memoria sa făcând o rugăciune și la mormântul său din necropola mitropoliților de la Mănăstirea Sâmbăta de Sus.”

De asemenea, Înaltpreasfințitul Mitropolit Antonie a fost comemorat astăzi, 29 august, și la Galați. Înaltpreasfințitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos a oficiat o slujbă de pomenire și a evocat personalitatea Părintelui Mitropolit după cum a declarat pentru Radio TRINITAS părintele Marian Pătrașacu, coordonatorul Biroului de presă al Arhiepiscopiei Dunării de Jos: „La Catedrala Arhiepiscopală din Galați, după slujba Sfintei Liturghii oficiată de Înaltpreasfințitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos alături de preoți și diaconi slujitori, Înaltpreasfinția Sa a oficiat și slujba de pomenire a Înaltpreasfințitului Antonie, Mitropolitul Ardealului. În cuvântul său, Chiriarhul Dunării de Jos a subliniat dăruirea arătată de acest vrednic de pomenire ierarh în formarea sufletească a păstoriților săi”.

Tot astăzi, Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcii, a oficiat în biserica parohială cu hramul ‘Sfântul Dumitru’ din Corugea, protopopiatul Babadag, după Sfânta Liturghie, Slujba Parastasului pentru Mitropolitul Ardealului, Antonie Plămădeală, la 5 ani de la mutarea sa la Domnul, după cum ne informează Biroul de Presă al Episcopiei Tulcii.

Mitropolitul Ardealului Antonie Plămădeală (din botez Leonida), a trecut la cele veșnice în Sibiu, la data de 29 august 2005 și a fost înmormântat la Mănăstirea Sâmbăta.

A studiat la Seminarul din Chișinău și la Seminarul „Nifon” din București (1937-1945). A urmat Facultatea de Teologie din București și Institutul Teologic Universitar din Cluj (1945-1949); cursuri de doctorat de trei ani la Institutul Teologic din București, care i-a conferit doctoratul în 1972; cursuri de specializare în Teologie și Filosofie la „Heythrop College” (Oxford și Londra), unde a obținut doctoratul în 1971.

A intrat în monahism la Mănăstirea Prislop, județul Hunedoara, în 1949, mutat apoi la Slatina, în Moldova și hirotonit ieromonah. A fost condamnat politic de autoritățile comuniste și exclus din monahism. Între anii 1970-1980 a fost Episcop Vicar-Patriarhal, cu titlul „Ploieșteanul” și rector al Institutului Teologic din București între anii 1971-1974. În anul 1980 a fost numit Episcop al Buzăului iar din anul 1982 a fost Mitropolit al Ardealului până în anul 2005.

Comentarii Facebook


Știri recente

Pr. Ionuț Tutea: A fi alături de vârstnici nu este doar o obligație, ci un mod de a ne desăvârși existența în comunitate

Părintele Ionuț Tutea, consilier eparhial la Sectorul Social-Filantropic și Misionar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a fost sâmbătă invitatul online al Asociației Femeilor Ortodoxe din Mitropolia celor două Americi (AROLA). Coordonatorul activității filantropice din eparhia Bucureștilor a…