Slujbe de pomenire a Eroilor din Decembrie 1989, în Arhiepiscopia Craiovei

În aceste zile, la cimitirele, monumentele și troițele închinate Eroilor din Decembrie 1989, ierarhi, preoți și diaconi înalță rugăciuni de pomenire a celor care și-au dat viața pentru libertatea, credința și demnitatea poporului român.

În acest context, la Craiova s-a desfășurat ieri, 22 decembrie 2008, de la ora 11.00, în Piața Alexandru Ioan Cuza, acolo unde este amplasat un monument în memoria eroilor Revoluției, un ceremonial militar religios prilejuit de împlinirea a 19 ani de la Revoluția din Decembrie 1989. În cadrul ceremonialului, Înaltpreasfințitul Irineu Popa, Mitropolitul Olteniei, împreună cu un sobor de preoți și diaconi a oficiat o slujbă de Parastas, încheiată cu un scurt cuvânt rostit de către Înaltpreasfințitul Irineu despre jertfa celor care au plecat în Împărăția lui Dumnezeu, dăruindu-ne libertatea de care ne bucurăm astăzi.

„Eroii Revoluției din Decembrie 1989 au luptat și ne-au adus libertatea dar și responsabilitatea, adică lucrul pe care trebuie ca noi să-l îndeplinim în consensul libertății. Dacă ne-am eliberat de un sistem totalitar, trebuie să ne eliberăm și de prejudecățile, gândurile, poftele și toate apucăturile noastre rele. Numai în felul acesta arătăm că libertatea este conținutul existenței și o caracteristică ontologică a ființei noastre” – a spus Înaltpreasfințitul Irineu. „În felul acesta, pomenindu-ne eroii, facem și un bilanț al vieții noastre care trebuie să fie în consensul jertfei, căci jertfa este bineplăcută numai dacă este înconjurată de spiritul pentru care omul s-a jertfit”, a mai adăugat Înaltpreasfinția Sa.

Ceremonialul militar religios a continuat cu alocuțiuni rostite de către reprezentanți ai autorităților publice locale (Primărie, Prefectură și Consiliul Județean), precum și de reprezentanți ai revoluționarilor și ai urmașilor acestora. Manifestarea s-a încheiat prin depuneri de coroane și jerbe de flori la monumentul Revoluției din Decembrie 1989 și defilarea Gărzii de Onoare, în acordurile muzicii militare a garnizoanei Craiova.

Sursa: Arhiepiscopia Craiovei

Comentarii Facebook


Știri recente