Slujbe de Anul Nou la Catedrala din Sibiu

Primele secunde ale noului an au fost petrecute de sute de sibieni în rugăciune, la bisericile parohiale și la Catedrala mitropolitană din oraș. În majoritatea bisericilor din Arhiepiscopia Sibiului au fost oficiate slujbe religioase la miezul nopții, iar dimineață credincioșii au participat la Liturghia Sfântului Vasile cel Mare, informează „Ziarul Lumina”.

La Catedrala mitropolitană din Sibiu, credincioșii au venit în număr mare să se roage, la trecerea dintre ani, alături de soborul de preoți și diaconi, condus de Înalt Preasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. Slujba religioasă oficiată de la orele 23:30 a fost alcătuită prin hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din Acatistul Mântuitorului Iisus Hristos, din care n-a lipsit rugăciunea de la final, la care s-au adăugat o rugăciune de la slujba de mulțumire și o rugăciune de la slujba de Te Deum pentru Anul Nou.

IPS Mitropolit Laurențiu a explicat credincioșilor rânduiala liturgică oficiată la miezul nopții, a amintit istoricul măsurării timpului cu ajutorul astrelor, apariția calendarului precum și momentul schimbării acestuia de majoritatea Bisericilor creștine. Părintele Mitropolit a vorbit despre timp și valoarea acestuia în creștinism: ‘Dumnezeu este veșnic și pentru El nu există timp. Dar, în momentul în care a creat lumea, a creat pentru aceasta și timpul. Nu a lăsat ca timpul să nu fie controlat. Mulți oameni în Antichitate defineau timpul ca o axă oblică, care pleacă nu se știe de unde, de la un început și tinde spre infinit. Creștinătatea a dat o altă definiție timpului și pe Dumnezeu l-a găsit întotdeauna deasupra lui, și nu pe acea axă oblică. Timpul este, într-adevăr, ca o axă, pentru că noi călătorim în această lume, începând cu nașterea noastră și terminând cu trecerea la cele veșnice. Axa timpului are niște coordonate bine definite în relația cu Dumnezeu. El, Cel mai presus de timp, a coborât în timp și a marcat cu un semn definitoriu axa timpului, pentru că de la Întruparea Mânuitorului Iisus Hristos se numără anii înapoi și înainte’.

‘Bucurați-vă și vă veseliți în Domnul’

La ceasurile dimineții, ierarhul și soborul de preoți slujitori de la Catedrala mitropolitană, au oficiat Liturghia Sfântului Vasile cel Mare, slujbă religioasă ce se oficiază de zece ori pe an, urmată de slujba de Te Deum pentru începutul anului. Lăcașul de cult a fost plin de credincioși, iar răspunsurile liturgice au fost date de Corala ‘Timotei Popovici’.

Credincioșii au venit la Sfânta Liturghie pentru a-și împărtăși copiii cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos, iar îndemnul IPS Mitropolit Laurențiu din predica de la final a fost tocmai ca în acest an nou împărtășirea cu Sfintele Taine să devină o prioritate pentru credincioși. Ierarhul a explicat că prima zi din an a adunat patru sărbători, și anume Tăierea împrejur a Pruncului Iisus Hristos, ziua Sfântului Vasile cel Mare, Duminica dinaintea Bobotezei și Anul Nou. IPS Laurențiu a explicat semnificația fiecărei sărbători, a transmis tuturor mesaje de binecuvântare, i-a îmbărbătat pentru întâmpinarea unui an în pline frământări economice și sociale și i-a felicitat pe cei care poartă numele Sfântului Vasile cel Mare.

‘Trebuie să lăsăm în urma noastră dragostea noastră lucrătoare, iubirea față de semeni, prețuirea valorilor reale, apărarea patrimoniului sfânt pe care ni l-a lăsat Dumnezeu și a darurilor pe care El ni le-a făcut. Bucurați-vă că suntem în zi de praznic, bucurați-vă că avem sfinți care ne ocrotesc și că mai avem ființe pe care să le creștem și către care să ne îndreptăm toată dragostea și responsabilitatea noastră. Bucurați-vă și vă veseliți în Domnul și atunci multă răsplată veți avea din partea Celui de Sus’, a spus IPS Mitropolit Laurențiu.

Comentarii Facebook


Știri recente