Slujbe arhierești și pomeniri în ziua praznicului Schimbării la Față a Domnului

Astăzi, 6 august, de sărbătoarea Schimbării la Față a Domnului nostru Iisus Hristos, mai multe biserici din țară își serbează hramul. În Arhiepiscopia Bucureștilor, biserica de lemn a parohiei Ghencea II poartă hramul Schimbării la Față. Preotul paroh Constantin Tincu ne-a declarat că slujba hramului a început de aseară, cu Vecernia și Litia, continuată astăzi cu Utrenia și Sfânta Liturghie. „Păstrăm acest hram ca o încununare a eforturilor credincioșilor noștri. La sfârșitul slujbei, vom organiza o agapă frățească, și vom împărți câteva pachețele cu colivă, mere, pește afumat și un pahar cu vin pentru cei prezenți la hram”, a mai spus preotul paroh. Mica biserică din lemn a fost construită într-un timp scurt, din 1996 până în 1997, fiind sfințită în Duminica Floriilor. Hramul „Schimbării la Față” a fost ales „datorită schimbării dictaturii și a primirii libertății țării noastre.” Parohia Ghencea mai are o biserică mai mare, din piatră, cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”, la care se execută în prezent lucrările de pictură.

Și biserica parohiei Cuțitul de Argint – Bărbătescu Nou”, din București are ca hram „Schimbarea la Față”. Preotul Ioan Turcu, parohul de aici, împreună cu ceilalți trei slujitori ai bisericii, au hotărât ca anul acesta să pună mai mult accentul pe strângerea de fonduri pentru sinistrații din nordul Moldovei. S-a făcut aseară „slujba Vecerniei și a Litiei, urmată astăzi de cea a Utreniei și a Sfintei Liturghii. Vom da și câteva pachete cu alimente”, a declarat preotul Ioan Turcu. Biserica a fost zidită între anii 1906-1910, cu prilejul împlinirii a 40 de ani de domnie a Regelui Carol I, după planurile arhitectului Nicolae Ghica-Budești. Pictura a fost realizată de pictorul Costin Petrescu, din decembrie 1908 până în 1909, când, la 12 decembrie, a fost sfințită. A fost refăcută în urmă cu 15 ani de către actualul paroh, preotul Ioan Turcu.

Praznicul Schimbării la Față a lui Hristos aduce bucuria sărbătoririi hramului pentru mai multe parohii din Arhiepiscopia Iașilor. În Iași, două biserici sunt astăzi în sărbătoare: Biserica „Schimbarea la Față” – Biserica Albă, precum și capela din incinta Spitalului Clinic de Psihiatrie Socola. Sărbătoare este și la Cucuteni, în apropiere de Iași. Multe alte parohii sunt în sărbătoare astăzi: Boscoteni, comuna Frumușica, Protopopiatul Hârlău, parohiile Secu-Tașca și Văleni din Protopopiatul Piatra Neamț, parohia Mădei, comuna Borca, din Protopopiatul Ceahlău, și parohia Schitu Maici, comuna Cristești, Protopopiatul Botoșani.

De Schimbarea la Față, mai multe mănăstiri sunt în sărbătoare. Astăzi, Înalt Preasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de Preasfințitul Siluan, Episcopul Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, va oficia Sfânta Liturghie la Mănăstirea Ceahlău. Biserica din lemn a Mănăstirii de pe Ceahlău, care poartă hramul „Schimbarea la Față”, a fost construită între 1992-1993, la o altitudine de 1.850 m. Anul trecut, un sobor de ierarhi, preoți și diaconi, conduși de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, a sfințit Casa „Panaghia” aflată în incinta mănăstirii. Slujba arhierească de anul acesta de pe Ceahlău se integrează în sărbătorile nemțene, devenite tradiție în Arhiepiscopia Iașilor. Mâine, aceiași ierarhi, alături de numeroși preoți și diaconi, în prezența a mii de credincioși, vor săvârși Sfânta Liturghie la Mănăstirea Sihăstria.

Atmosfera de sărbătoare este simțită și la mănăstirile: Sângeap-Basaraba și Balș, comuna Frumușica, din Protopopiatul Hârlău, Schitul Nechit din Protopopiatul Roznov, Schitul Sihla, din județul Neamț, mănăstirile Slatina și Sucevița de pe cuprinsul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. În Episcopia Hușilor, este sărbătoare la Mănăstirea „Schimbarea la Față” de pe Dealul Dobrina.

( Sursa: Ziarul Lumina Nr. 180/ 6 august 2008)

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…