Slujbe arhierești în Iași, Botoșani și Piatra Neamț în zilele de Crăciun

În prima zi de Crăciun, sâmbătă, 25 decembrie, Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala mitropolitană din Iași, iar în Duminica după Nașterea Domnului a slujit în Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Botoșani. De sărbătoarea Sfântului Arhidiacon Ștefan s-a aflat în mijlocul pietrenilor, după cum ne informează doxologia.ro.

Înaltpreasfințitul Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie în prima zi de Crăciun la Catedrala mitropolitană din Iași (foto). Cu acest prilej, a dat citire, după rostirea Sfintei Evanghelii, Scrisorii pastorale a Înalt Preasfinției Sale adresată păstoriților la sărbătoarea Nașterii Domnului. La final, IPS Teofan a remarcat faptul că în zilele de Crăciun se actualizează „clipa Nașterii Domnului”. „Dumnezeu a binevoit să trimită pe Fiul Său în lume, iar prin puterea Sfântului Duh ne-a readus din nou la viață, la bucurie și nădejde. Să ne ajute Dumnezeu ca sufletul nostru să devină peșteră, palat împărătesc, loc pentru Pruncul Iisus. Sfinții Părinți ne arată că scopul nostru este viața în Hristos, dobândirea Sfântului Duh și slăvirea lui Dumnezeu. Omul poate să-L aibă pe Hristos în sufletul său, după cum spunea Sfântul Siluan de la Sfântul Munte Athos, prin ascultare, prin îngăduință, prin nejudecata aproapelui. Prin toate acestea Dumnezeu Își găsește sălaș în noi”, a explicat Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

În orașul cu „sfinte tradiții românești și creștinești”

Duminică, în a doua zi de Crăciun, Arhipăstorul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei a slujit în Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Botoșani. Înainte de începerea Sfintei Liturghii, Părintele Mitropolit Teofan a rostit un cuvânt de bun-venit în care și-a exprimat bucuria de a se revedea cu credincioșii din Botoșani. Prezența Înalt Preasfinției Sale în cea de-a doua zi de Crăciun a fost înțeleasă ca expresie a dragostei și respectului pe care le poartă față de enoriașii din aceste ținuturi. În predica din cadrul slujbei IPS Teofan a evidențiat semnificațiile sărbătorii Nașterii Domnului, evidențiind viața și activitatea Sfântului Nicodim de la Tismana, întemeietorul monahismului din Oltenia, pe care Biserica l-a pomenit pe 26 decembrie. Părintele Lucian Leonte, protoiereul Protopopiatului Botoșani, a precizat că Praznicul Nașterii Domnului este o sărbătoare a familiei. „Înalt Preasfințitul Părinte Teofan este Părintele duhovnicesc al întregii Mitropolii. Așa se explică că a venit la Botoșani pentru a sluji Sfânta Liturghie”, a spus pr. Lucian Leonte. Părintele paroh Grigore Diaconu a mulțumit pentru prezență Mitropolitului Moldovei și Bucovinei care a venit din nou la Botoșani, „oraș cu vechi și sfinte tradiții românești și creștinești”, așa cum îi plăcea să spună vrednicului de pomenire patriarh Teoctist. „Venirea Părintelui Mitropolit la Botoșani este nu doar o onoare, ci o bucurie și o binecuvântare din partea lui Dumnezeu. Prezența Înalt Preasfinției Voastre ne îndeamnă să păstrăm credința autentică și să desfășurăm activități bogate din punct de vedere pastoral-misionar”, s-a exprimat pr. Grigore Diaconu. Răspunsurile la strană au fost date de un grup de elevi ai Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Botoșani, care au susținut și un mini-concert de colinde.

Despre „virtutea dragostei și a iertării” la Piatra Neamț

În a treia zi de Crăciun, Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, înconjurat de un sobor de zece preoți și diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica „Pogorârea Sfântului Duh” – Gară din Piatra Neamț. După cum ne-a relatat pr. Dumitru Ailincăi, protoiereul Protopopiatului Piatra Neamț, la slujbă au participat peste 700 de credincioși din municipiul Piatra Neamț. „La Sfârșitul Sfintei Liturghii, IPS Părinte Mitropolit a ținut un cuvânt de învățătură în care a subliniat cu precădere virtutea dragostei și a iertării inspirată de primul martir al Bisericii, Sfântul Arhidiacon Ștefan. În același timp, Arhipăstorul nostru a făcut aprecieri în ceea ce privește efortul de finalizare a construcției Bisericii «Pogorârea Sfântului Duh»-Gară din Piatra Neamț”, a declarat pr. Dumitru Ailincăi. Părintele paroh Gheorghe Mocanu a primit rangul de iconom stavrofor

Comentarii Facebook


Știri recente