Slujbe arhierești în Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului

Praznicul Înălțării Domnului este an de an un prilej de sărbătoare pentru viețuitorii Mănăstirii Muntele Rece din județul Cluj, lăcaș care își serbează acum hramul. Praznicul a fost marcat anul acesta de prezența Înalt Preasfințitului Andrei, Mitropolitul Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului, care a oficiat Sfânta Liturghie și o slujbă de pomenire pentru toți eroii neamului căzuți la datorie pentru apărarea țării, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Transilvania.

Din soborul de preoți au făcut parte exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, pr. arhim. Dumitru Cobzaru, vicarul administrativ al eparhiei, pr. Iustin Tira, protopopul de Turda, pr. Daniel Crișan și numeroși preoți din parohiile învecinate. În cuvântul adresat în cadrul Sfintei Liturghii, IPS Andrei le-a pus la suflet credincioșilor câteva învățături: ‘De credem că Iisus a murit și a înviat și s-a înălțat la cer, tot așa credem că Dumnezeu, pe cei adormiți îi va aduce împreună cu El. Așteptăm cu nădejde revenirea Lui, învierea morților și petrecerea în eternitate cu El. Domnul Iisus Hristos, înălțându-se la cer, a deschis cale tuturor oamenilor înspre Împărăția lui Dumnezeu. Această Împărăție o nădăjduim, pentru că pentru noi credința ortodoxă nu e doar un fapt cultural, ci este o problemă de viață și de moarte’.

Parastas la Cimitirul Eroilor

La Mănăstirea Muntele Rece, construită pe locul numit ‘La eroi’, se găsește un cimitir al eroilor. Aici, soborul de preoți, în frunte cu IPS Andrei, a săvârșit un parastas pentru cei căzuți pe câmpurile de luptă. Mitropolitul Andrei a subliniat importanța pomenirii acestora: ‘Mântuirea întregii lumi e întemeiată pe jertfa Crucii Mântuitorului nostru Iisus Hristos, care și-a dat viața pentru noi, să ne scape din moarte și din stricăciune. Patria se tămăduiește pe jerfta supremă a ostașilor care își dorm somnul de veci aici și pe toate plaiurile românești. Și atunci, pe bună dreptate, în ziua Înălțării, când mărturisim un mare adevăr – că Domnul Hristos Cel înălțat la cer deschide porțile eternității tuturor celor ce cred în El -, noi mărturisim și adevărul că eroii n-au pierit’.

La slujbă au participat reprezentanți ai instituțiilor militare, generalul de brigadă dr. Ioan Manci, autorități județene, locale și delegați ai instituțiilor publice care au depus coroane și jerbe de flori la mormintele eroilor.

Credincioșii clujeni și-au luat rămas bun de la PS Irineu

Sute de credincioși din toate cartierele municipiului Cluj-Napoca au participat la hramul Bisericii ‘Înălțarea Domnului’ din Cluj-Napoca, unde Sfânta Liturghie și slujba de pomenire pentru eroi au fost oficiate de Preasfințitul Episcop-vicar Irineu Bistrițeanul, Arhiepiscop ales al Alba Iuliei. Ierarhul a sprijinit ridicarea și finisarea lăcașului de rugăciune, începând cu 2005. În cuvântul său, PS Irineu a arătat că noi, ca oameni, beneficiem din plin de darurile Domnului, revărsate din iubirea Sa pentru noi: ‘Viața lui Hristos a fost o viață de ofensivă, de luptă și biruință necontenită împotriva satanei. Fiecare minune, fiecare diavol alungat din omul posedat, fiecare samarineancă eliberată de povara păcatului, fiecare pildă, fiecare predică a Lui au fost un atac și o biruință asupra celui rău, a șarpelui învechit în răutate. Și noi trebuie să fim încredințați că, prin luptă și prin jertfă, putem ajunge la înviere și la înălțare. Nimic durabil, nimic trainic și frumos nu poate fi realizat fără luptă. Cerul nu poate fi dobândit fără sacrificiu și fără alipire de Iisus Hristos Cel Răstignit și Înviat, întru Care sunt ascunse toate comorile înțelepciunii’.

Pentru că mâine, PS Irineu va fi întronizat Arhiepiscop al Alba Iuliei, credincioșii i-au mulțumit iubitului lor ierarh pentru grija acordată în perioada de arhipăstorire. Pr. Ioan Turc, parohul Bisericii ‘Înălțarea Domnului’, i-a mulțumit, în numele credincioșilor din Arhiepiscopia Clujului, PS Irineu Bistrițeanul, pentru grija purtată în cei 21 de ani de arhipăstorire ca Episcop-vicar: ‘A fost cea mai grea Liturghie din activitatea mea de preot de peste 27 de ani, grea pentru că am fost cuprins de emoții în preajma Sfântului Altar, trăind ultima Liturghie, înainte de plecare, aproape de Preasfințitul Părinte Irineu’.

Comentarii Facebook


Știri recente