Slujba Vecerniei sărbătorii Sfinților Constantin și Elena, la Catedrala Patriarhală

Biserica Ortodoxă va cinsti luni, 21 mai 2012, pe Sfinții Împărați Constantin și Elena. Cu acest prilej, Catedrala Patriarhală își sărbătorește hramul istoric închinat Sfinților Împărați întocmai cu Apostolii. Sărbătoarea a început din această după-amiază prin săvârșirea Slujbei Vecerniei unită cu Litia, începând cu ora 16:00. Slujba a fost oficiată de către Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop Vicar Patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în prezența a sute de credincioși.

La finalul slujbei, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură în care a elogiat personalitatea Sfinților Împărați Constantin și Elena, ocrotitorii Catedralei Patriarhale.

Totodată, Preasfinția Sa a explicat credincioșilor ce l-a îndemnat pe Împăratul Constantin să-i preotejeze pe creștini.

‘Sfântul Constantin cel Mare a avut mai multe contacte înainte de a deveni creștin și mai multe posibilități de a cunoaște viața creștinilor. A fost adesori martor la suferințele, chinurile și uciderea multor creștini. Dincolo de faptul că el a văzut caracterul ilegal, inuman al acestor persecuții și al acestor condamnări la moarte, el a înțeles că acești oameni nu pot muri atât de bucuroși pentru o falsă credință, pentru o falsă filozofie. Mama lui a fost creștină și fără îndoială că fiului ei, în ciuda demnității tatălui, i-a acordat o educație creștină”, a spus Preasfinția Sa.

Mâine, 21 mai, de sărbătoarea hramului istoric al catedralei patriarhale, sfintele moaște ale Cuviosului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor, și ale Sfinților Împărați Constantin și Elena vor fi scoase în procesiune și așezate în baldachinul de pe Dealul Patriarhiei.

Apoi, de la orele 9.00, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel va oficia Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi, pe un podium special amenajat în curtea Catedralei patriarhale, în fața baldachinului cu moaștele Cuviosului Dimitrie cel Nou și ale Sfinților Împărați Constantin și Elena.

Comentarii Facebook


Știri recente