Slujba Prohodului Adormirii Maicii Domnului

În ajunul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, în toate bisericile parohiale și de mănăstire se oficiază slujba Prohodului Maicii Domnului. Această slujbă este așezată de Biserică după modelul Prohodului Domnului nostru Iisus Hristos din Vinerea Sfintelor Patimi. La fel, și în ajunul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, în mijlocul bisericii, la slujba Vecerniei sau a Privegherii, se scoate în mijlocul sfântului lăcaș epitaful pe care este reprezentată icoana Adormirii Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

‘La momentul potrivit, în cadrul slujbei Vecerniei sau Privegherii, va începe slujba Prohodului Adormirii Maicii Domnului. În cadrul acestei slujbe, alcătuită din trei stări, preoții vor sta în jurul sfântului epitaf. Toate cântările sunt de bucurie, pentru că Maica Domnului s-a bucurat atunci când i s-a vestit mutarea la ceruri de către Arhanghelul Gavriil. Odată cu Adormirea Maicii Domnului, Născătoarea de Dumnezeu devine Maica noastră care se roagă pentru toată Biserica. Cântarea Acatistului spune: ‘Bucură-te cea plină de dar, care întru adormirea ta nu ne lași pe noi!’. Așteptăm cu bucurie momentul săvârșirii slujbei Prohodului Maicii Domnului, când credincioșii vor participa cu evlavie ținând lumânări aprinse în mâini. Oamenii vor trece pe sub sfântul epitaf, aceasta însemnând procesiunea de intrare în mormântul Maicii Domnului, așa cum ar fi un pelerinaj la Grădina Ghetsimani’, a spus pr. prof. Vasile Păvăleanu de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox ‘Veniamin Costachi’ de la Mănăstirea Neamț.

La finalul slujbei Prohodului Maicii Domnului, în jurul sfintelor biserici se va organiza o procesiune cu sfântul epitaf, prapuri, cruci și felinare, în glasul clopotelor și al toacei.

Comentarii Facebook


Știri recente