Slujba Privegherii în cinstea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir

Pe scena special amenajată din apropierea Catedralei Patriarhale, Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord a oficiat joi, 25 octombrie 2012, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, Slujba Privegherii în cinstea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. La sfânta slujbă oficiată pe Colina Bucuriei au fost prezenți sute de credincioși din toate colțurile țării, dar și pelerini care așteaptă cu evlavie pentru a aduce cinstire sfintelor moaște așezate spre închinare în baldachinul special amenajat.

În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Episcop Macarie a spus: „Mulțumesc Preafericitului nostru Părinte Patriarh Daniel pentru binecuvântarea de a sluji în această seară, aici, pe Colina Bucuriei, la Privegherea sărbătoririi Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. Acest martir al Bisericii noastre a trăit în secolul al IV-lea, în timpul împăraților persecutori Dioclețian și Maximian Galeriu. S-a născut într-o familie evlavioasă creștină, tatăl să a fost dregătorul cetății Tesalonic. A fost botezat în taină de către părinții săi din pricina persecuțiilor împotriva creștinilor, fiind crescut în dragoste față de Dumnezeu și de semeni”.

Totodată, Preasfinția Sa a elogiat personalitatea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, arătând exemplul de urmat pe care Sfântul Dimitrie îl oferă: „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie s-a dedicat în mod deosebit slujirii celor aflați în suferință și în căutare de sine, celor aflați în necazuri și strâmtorări. Iată că Sfântul Mare Mucenic Dimitrie ne este pildă prin tinerețea sa jertfelnică, mai ales în aceste zile de nevoință și pelerinaj, când credincioși de toate vârstele, și ne bucurăm că sunt foarte mulți tineri și copii care se nevoiesc împreună cu părinții și bunicii lor, vin aici pe Colina Bucurie pentru a primi binecuvântarea lui Hristos Cel care este minunat întru sfinții Săi și a se împărtăși de comuniunea și prietenia cea veșnică a sfinților”.

Răspunsurile liturgice au fost date de către corul Facultății de Teologie Ortodoxă din București.

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, cinstit în Biserica Ortodoxă la 26 octombrie, s-a născut în Tesalonic în a doua jumătate a secolului al III-lea și a pătimit pentru credința în Domnul nostru Iisus Hristos, trecând la cele veșnice la 26 octombrie 303 tot în acest oraș. Părinții săi au fost creștini, tatăl său fiind și conducătorul orașului Tesalonic. După moartea părinților, împăratul Maximian, cunoscându-i înțelepciunea, i-a încredințat lui Dimitrie conducerea Tesalonicului în locul tatălui său, zicându-i: ‘Păzește-ți patria și curățește-o de creștini’. Astfel, Dimitrie a fost pus în situația de a alege între a împlini porunca împăratului și a merge pe calea Mântuitorului Iisus Hristos. A ales să urmeze pe Hristos și a început să propovăduiască Cuvântul Domnului în Tesalonic.

Aflând că Sfântul Dimitrie era creștin, împăratul a venit în Tesalonic pentru a-și serba prin jocuri publice victoria asupra sarmaților și a poruncit ca Dimitrie să fie închis în temniță. Între prietenii din Tesalonic ai Sfântului Dimitrie era și un tânăr creștin pe nume Nestor. Acesta, văzând cum Lie gladiatorul omora în arenă pe toți luptătorii, printre care se aflau și creștini, a venit la Sfântul Dimitrie și i-a cerut să se roage pentru el deoarece voia să lupte cu Lie. Sfântul Dimitrie l-a însemnat cu semnul crucii și i-a spus: ‘Și pe Lie vei birui, și pe Hristos vei mărturisi’. Astfel, cu ajutorul lui Dumnezeu, Nestor biruie pe Lie gladiatorul, însă a atras mânia împăratului Maximian, care a dat poruncă să fie scos afară din oraș și omorât. În dimineața zilei de 26 octombrie 303, ostașii au intrat în temnița Sfântului Dimitrie și din porunca împăratului l-au străpuns cu sulițele, Sfântul Mucenic Dimitrie suferind astfel moarte martirică. Creștinii au luat în noaptea următoare trupul Sfântului Mucenic și l-au îngropat, iar deasupra mormântului au zidit o bisericuță în care se săvârșeau multe minuni.

Comentarii Facebook


Știri recente