Slujba Privegherii în cinstea Sf. Nectarie la Catedrala Patriarhală

La Catedrala Patriarhală din București a fost oficiată luni, 29 octombrie 2012, Slujba Privegherii în cinstea Sf. Ierarh Nectarie de la Eghina, Vindecătorul de boli, deoarece sfintele sale moaște vor pleca de pe Colina Bucuriei, mâine, 30 septembrie 2012, la ora 10:00. Mâna Sfântului Nectarie va fi dusă înapoi în Grecia de către delegația condusă de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Efrem de Ydra, Eghina, Spetses și Kounoupitsa.

Slujba Privegherii a fost oficiată de către preacuviosul părinte Arhimandrit Timotei Aioanei, Exarhul cultural al Mănăstirilor din Arhiepiscopia Bucureștilor și Marele Eclesiarh al Catedralei Patriarhale, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, în prezența a sute de credincioși. Din soborul slujitor a făcut parte și preacuviosul părinte Teofil Anăstăsoaie, Exarh administrativ al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Răspunsurile liturgice au fost date de către Grupul psaltic „Potirul” al Mănăstirii Radu Vodă, la această mănăstire aflându-se un fragment din moaștele Sf. Ier. Nectarie încă din anul 2002. Cuvântul de învățătură a fost rostit de către părintele Arhimandrit Timotei Aioanei care a elogiat personalitatea Sfântului Ierarh Nectarie, arătând că viața sa a fost o pildă de urmat pentru toți credincioșii. De asemenea, Marele Eclesiarh al Catedralei Patriarhale, părintele Timotei a evidențiat evlavia deosebită a credincioșilor care au așteptat ore în șir până să ajungă să se închine sfintelor moaște aflate pe Colina Bucuriei. Totodată, părintele arhimandrit a vorbit despre vasele alese ale sfințeniei, sfinții – modele de urmat într-o lume fără modele duhovnicești.

Moaștele Sfântului Nectarie au fost aduse anul acesta în România de către delegația condusă de către Înaltpreasfințitul Părinte Efrem, Mitropolit de Ydra, Spetses și Eghina, cu ocazia sărbătorii Sf. Dimitrie cel nou, Ocrotitorul Bucureștilor. Sfintele moaște au sosit în seara zilei de 23 octombrie 2012 pe Aeroportul Internațional Henri Coandă din Otopeni în jurul orelor 22:35, și au fost așezate spre închinare pe Colina Bucuriei la 24 octombrie 2012, după ce au fost purtate în pelerinajul Calea Sfinților.

La această oră, chiar dacă vremea este potrivnică, mii de credincioși așteaptă cu evlavie să aducă cinstire sfintelor moaște aflate spre închinare în baldachinul special amenajat, în apropierea Catedralei Patriarhale.

Comentarii Facebook


Știri recente

Premianții concursului național catehetic au ajuns la București: „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat PS Varlaam

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul s-a întâlnit vineri cu câștigătorii Concursului Național Catehetic. „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat în încheierea discursului Episcopul vicar patriarhal. Întâlnirea a avut loc la Centrul de Formare…