Vrednicii de pomenire patriarhi adormiți întru Domnul, Iustin Moisescu și Teoctist Arăpașu au fost comemorați astăzi, 30 iulie la Catedrala Patriarhală din București.
După Sfânta Liturghie, în jurul orelor 11:00, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi a oficiat o slujbă de pomenire pentru Părintele Patriarh TEOCTIST Arăpașu la comemorarea a patru ani de la trecerea sa la cele veșnice (30 iulie 2007) și Părintele Patriarh IUSTIN Moisescu la împlinirea a douăzecișicinci de ani de la mutarea sa la Domnul (31 iulie 1986).
La slujba de pomenire au participat numeroși preoți, monahi, monahii și credincioși din București și din țară.
În cuvântul său de învățătură, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a elogiat personalitatea celor doi Întâistătători ai Bisericii Ortodoxe Române trecuți la Domnul, arătând că, deși cei doi mari păstori ai Bisericii noastre au trăit în vremuri grele, în ciuda greutăților pe care le-au traversat, au lăsat în urma lor, în viașa Bisericii și în viața noastră urme adânci, lucruri care îi fac vrednici de veșnică amintire și pomenire.
Printre altele, Preasfinția Sa, a evidențiat faptul că Patriarhul Iustin, a continuat ca patriarh activitatea cărturărească începută la Iași, deoarece „a pus bazele pentru prima oară în literatura ortodoxă românească a colecției Părinți și Scriitori Bisericești proiectată să apară în 90 de volume din care au apărut în timpul vieții sale peste 20 și, de asemenea, a inaugurat și seria Arta Creștină în România, o lucrare valoroasă apărută în 6 volume și care pune în valoare toată moștenirea artistică a Bisericii noastre din primele secole ale creștinismului românesc și până în Evul Mediu”.
Referitor la Patrarhul Teoctist, a subliniat faptul că, „mai ales după 1989 o mare parte a energiei sale a canalizat-o spre realizarea unui vis secular, începând cu primul Patriarh al României, Miron Cristea, și anume înălțarea Catedralei Mântuirii Neamului”.
De asemenea, „fiind martor la desființarea multor eparhii din țară, ca patriarh, după anul 1989 a făcut ca aceste eparhii să revină la viață. Mai mult decât atât, pentru a intensifica activitatea pastorală și misionară a Bisericii a propus înființarea unor eparhii noi, iar după ce acest fenomen al plecării românilor la muncă în străinătate a luat amploare, ca părinte duhovnicesc, s-a îngrijit de înființarea unor eparhii pentru românii din diaspora. A reabilitat memoria multor episcopi și mitropoliți care au fost condamnați sau scoși din scaun, exilați la mănăstiri de către regimul comunist”, a mai spus Preasfinția Sa.
La final, soborul slujitor, în frunte cu Preasfințitul Părinte Varlaam a oficiat Rânduiala Trisaghionului la mormintele Preafericitului Părinte Teoctist și Preafericitului Părinte Iustin, cei doi ierarhi fiind îngropați în incinta Catedralei Patriarhale.