Slujba Parastasului pentru părintele Arhimandrit Sofian Boghiu

Părintele Arhimandrit Sofian Boghiu a fost comemorat la Mănăstirea Antim, în ziua sărbătorii Nașterii Maicii Domnului, la 8 septembrie 2012.Slujba de pomenire a fost săvârșită de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în prezența a sute de credincioși. Slujba parastasului a fost precedată de Sfânta Liturghie oficiată de către Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop Vicar Patriarhal.

Cu această ocazie, Patriarhul României a evocat personalitatea Părintelui Arhimandrit Sofian Boghiu fost stareț al mănăstirilor Antim și Plumbuita din București, un adevărat trăitor și un mărturisitor al credinței ortodoxe

„Părintele Sofian a fost un mare misionar prin cuvântul vorbit în predică, prin cuvântul scris și prin scrierea sau pictarea icoanelor, dar și prin felul său de a viețui și de a se purta cu oamenii. Dăruit de Dumnezeu cu nenumărate daruri Părintele Sofian era mereu rănit de durerile, de suferințele, de bolile și păcatele mulțimilor necăjite și rătăcite ca niște oi fără de păstor (cf. Matei 9, 36), fiind în același timp senin și plin de bunăvoință, milostiv și iertător”, a spus Părintele Patriarh.

Comemorarea Părintelui Arhimandrit Sofian Boghiu a avut loc la împlinirea a 10 ani de la trecerea sa la cele veșnice.

„La împlinirea a 10 ani de la trecerea Părintelui Arhimandrit Sofian la Hristos Domnul, ne rugăm Domnului Iisus Hristos să-l odihnească pe vrednicul Său slujitor întru lumina neînserată și iubirea nesfârșită a Preasfintei Treimi, pe care a mărturisit-o, prin cuvânt și faptă, cu puterea Sfintei Cruci ce cuprinde în ea bucuria Învierii și arvuna vieții veșnice. Veșnica lui pomenire din neam în neam!”, a încheiat Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române cuvântul său.

După cum ne informează TRINIITAS TV, Părintele Arhimandrit Sofian Boghiu a fost pomenit, de asemenea și la Mănăstirea Căldărușani, în cimitirul căreia se află mormântul celui care a fost duhovnic pentru mii de bucureșteni și nu numai.

Părintele Arhimandrit Sofian Boghiu s-a născut la 7 octombrie 1912 în Cuconeștii Vechi, jud. Bălți. În anul 1926 a intrat frate în Mănăstirea Rughi, jud. Soroca . A urmat Școala de cântăreți din Mănăstirea Dobrușa, Seminarul monahal din Mănăstirea Cernica (1932-1940), Academia de Belle Arte din București (1940- 1945) și Facultatea de Teologie din București (1942-1946).

A intrat în cinul monahal la Mănăstirea Dobrușa sub numele Sofian (1937). A fost hirotonit ierodiacon în 1939 și preot-ieromonah în 1945 pentru Mănăstirea „Antim’ din București, pe care a condus-o ca stareț între anii 1950-1955, apoi din nou în ultimii ani de viață; în 1958 a fost arestat în lotul „Rugul aprins’ și condamnat la 15 ani de închisoare (eliberat în 1964).

A trecut la cele veșnice la 14 septembrie 2002 în București.

Comentarii Facebook


Știri recente