Înalt Preasfințitul Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a poposit, în după-amiaza zilei de duminică, 12 august 2012, în Parohia Bădeni din comuna Scobinți, unde, în sobor de preoți și diaconi, a săvârșit slujba Paraclisului Maicii Domnului și a ținut cuvânt de învățătură credincioșilor prezenți, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.
Enoriașii bisericii din Bădeni, comuna Scobinți, alături de pr. paroh Doru Mihai Cozma, l-au avut duminică în mijlocul lor pe Înalt Preasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit slujba Paraclisului Maicii Domnului. Bucuria credincioșilor a fost cu atât mai mare cu cât singurul hram al bisericii din localitate este închinat Maicii Domnului, fiind sărbătorit de Buna Vestire.
La sfârșitul slujbei, preoții slujitori și cei peste două sute de credincioși prezenți au ieșit în curtea bisericii, unde IPS Teofan a ținut un cuvânt de învățătură, în care a explicat unele imne din paraclisul închinat Maicii Domnului, rugăciune ‘ce ar trebui rostită de fiecare credincios cel puțin o dată pe săptămână’. ‘În primul imn care s-a cântat în această seară s-au rostit următoarele cuvinte: ‘Către Născătoarea de Dumnezeu, acum cu osârdie să alergăm noi păcătoșii și smeriții’, cuvinte ce ne aduc aminte că fiecare dintre noi am căzut de-a lungul vieții în felurite păcate și că scăparea noastră cea mai la îndemână este Maica Domnului, Cea care nu-și întoarce fața de la nimeni, indiferent de urâciunea păcatelor. Însă, atunci când ne rugăm Maicii Domnului, văzând și simțind sfințenia ei, nu putem decât să ne așezăm în genunchi, fiindcă în fața icoanei Maicii Domnului ne arătăm așa cum suntem cu adevărat, slabi, păcătoși și neputincioși. Totodată, prin cererile adresate Maicii Domnului, noi facem o mărturisire de credință, întrucât ne rugăm Celei ce a născut pe Stăpânul cerului și al pământului, pe Domnul și Mântuitorul Iisus Hristos’, a subliniat IPS Teofan.
Biserica parohiei Bădeni a fost construită în anul 1814 de Mihai Cantacuzino-Pașcanu, proprietarul moșiei Bădeni de atunci. Biserica, în formă de corabie, are zidărie de piatră, grosimea zidului fiind de 80 cm, și este formată din altar și naos, luminate de 5 ferestre în stil bizantin. Pridvorul actual a fost adăugat ulterior construirii bisericii, iar pictura a fost realizată între anii 1989-1990.