Slujbă misionară în parohia Războieni, protopopiatul Iași 3

Biserica cu hramurile ‘Izvorul Tămăduirii’ și ‘Adormirea Maicii Domnului’ din Războieni, comuna Țibănești – Protopopiatul Iași 3, a primit duminică, 8 iulie 2012, vizita Înalt Preasfințitului Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care, alături de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie și a ținut cuvânt de învățătură, informează „Ziarul Lumina”.

În Duminica a V-a după Rusalii, Înalt Preasfințitul Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a oficiat, în sobor de preoți și diaconi, slujba Sfintei Liturghii în parohia Războieni, comuna Țibănești, Protopopiatul Iași 3. Din soborul slujitor, alături de pr. Vasile Brânzei, parohul bisericii din Războieni, au mai făcut parte protos. Nicodim Petre, coordonatorul Compartimentului asociații de tineret din cadrul Sectorului de misiune, statistică și prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iașilor, pr. Bogdan Dedu, consilier eparhial al Arhiepiscopiei Iașilor, și pr. Mihail Roșu, protopop al Protopopiatului Iași 3.

Slujba Sfintei Liturghii a debutat cu rugăciunea de dezlegare rostită de IPS Teofan și a avut un caracter misionar, întrucât parohia Războieni este greu încercată de fenomenul sectar, aproape jumătate din familiile localității aparținând cultelor străine de învățătura ortodoxă.

La finalul Sfintei Liturghii, pr. protopop Mihail Roșu a evidențiat eforturile depuse de pr. paroh Vasile Brânzei pentru păstrarea credinței ortodoxe în comunitatea pe care o păstorește.

În continuare, IPS Teofan a adresat un cuvânt de învățătură credincioșilor prezenți, în care a explicat pericopa evanghelică a zilei, îndemnându-i pe credincioșii prezenți să trăiască o viață ortodoxă autentică și să fie model celor ce aparțin altor culte. ‘Din Evanghelia de astăzi aflăm că puterea întunericului încă este prezentă în lume, că prezența demonilor nu este o problemă de istorie, de legendă și de mit, ci este o evidență în viața lumii, iar orice păcat are în spatele lui un demon. De aceea este absolut necesară întoarcerea la Hristos Domnul, Cel care poate alunga întunericul din sufletele și din mințile noastre. Cum putem să ne întoarcem la Domnul? În primul rând prin credința cea adevărată în Sfânta și Dumnezeiasca Treime, prin îndreptarea rugăciunilor și a evlaviei noastre către Preasfânta Născătoare de Dumnezeu și către sfinții Bisericii. Dacă cei doi îndrăciți despre care vorbește Evanghelia zilei aveau în ei mulțime mare de demoni, creștinul ortodox curat sufletește îi are în viața și în sufletul său pe toți sfinții Cerului și pe Maica Domnului. În același timp, nu poate fi creștin ortodox adevărat decât cel care are iubire față de cel sărac, cel care încearcă să participe în fiecare duminică și în fiecare sărbătoare la Sfânta Liturghie și cel care respectă memoria și credința strămoșilor săi, care preferau să renunțe la viața lor decât la mărturisirea credinței strămoșești. Sfânta noastră Biserică Ortodoxă este fântâna care izvorăște Apa cea Vie, lanul de grău care hrănește în adâncime și în mod real pe cel care-L caută pe Dumnezeu și care dorește ca viața lui să fie o permanentă pregătire pentru împărăția cerurilor’, a spus IPS Teofan.

În încheiere, pr. paroh Vasile Brânzei i-a mulțumit Mitropolitului Moldovei și Bucovinei pentru arhiereasca binecuvântare și credincioșilor prezenți pentru împreuna- rugăciune. După Sfânta Liturghie, IPS Teofan, alături de preoții slujitori, a vizitat Conacul Carp din Țibănești, ansamblu ce conține trei monumente: capela, Conacul ‘Petre P. Carp’ și mausoleul familiei Petre P. Carp. În cadrul vizitei, IPS Teofan a rostit câteva rugăciuni de pomenire pentru ctitorii conacului, boierii familiei Carp.

Comentarii Facebook


Știri recente