Slujbă de Te Deum la aniversarea a 60 de existență a Grupului Școlar Samus din Cluj-Napoca

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, a oficiat joi, 5 mai, o slujbă de Te Deum la Grupul Școlar „Samus” din Cluj-Napoca, marcând astfel aniversarea a 60 de ani de existență a acestei instituții de învățământ, după cum ne informează Radio Renașterea. Ierarhul a fost primit la ora 11:00 de conducerea școlii, vizitând mai întâi Capela instituției și sălile de clasă. Însoțit de consilierul cultural al Arhiepiscopiei Clujului, pr. conf. dr. Ștefan Iloaie, de consilierul social-misionar Liciniu Câmpean și de directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox din Cluj-Napoca, pr. Cristian Sonea, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei a săvârșit, în Sala Festivă, un Te Deum de mulțumire, răspunsurile fiind date de Corul Seminarului Teologic din Cluj, dirijat de pr. prof. dr. Petru Stanciu.

Au participat la slujbă preotul paroh Mihai Colț, al Parohiei „Sfântul Ioan Botezătorul” în jurisdicția căreia se află unitatea de învățământ, inspectorul adjunct Marinela Marc din partea Inspectoratului Școlar Județean Cluj, precum și reprezentanți ai Consiliului Județean Cluj și ai Facultății de Psihologie și Științe ale Educației a UBB.

La finalul slujbei de Te Deum, Mitropolitul Andrei le-a adresat câteva cuvinte elevilor, părinților lor și cadrelor didactice, arătând importanța educației pentru copiii cu nevoi speciale și misiunea dascălilor din această școală: „Pe de o parte mă adresez celor ce-i formează pe tineri, dascălilor. Înțeleptul Solomon, în Cartea Pildelor, sublinia cât de importantă este această misiune, el zicea așa: „Deprinde-l pe tânăr cu purtarea pe care trebuie să o aibă și nici când va îmbătrâni nu se va abate de la ea!”. […]Sfântul Grigorie Teologul zice că arta artelor și știința științelor este să-l formezi pe om, cea mai complicată, cea mai minunată, dar și cea mai nestatornică dintre făpturile lui Dumnezeu. Toate aceste afirmații se referă la lucrarea minunată pe care dascălii școlilor noastre și din această școală o fac, mai ales că aici lucrează și cu copiii normali, dar și cu copiii care au probleme și cu atât mai mult din punct de vedere moral. Pe de altă parte, atât tinerii cât și copiii trebuie să știe că pentru a-și crea un viitor normal nu pot ajunge la rezultate fără să pună umărul „.

60 de ani de existență pentru Școala „Samus”

Cu ocazia aniversării a 60 de ani de existență, la Grupul Școlar „Samus” din Cluj-Napoca se organizează în aceste zile mai multe manifestări, astfel în 3-4 mai elevii au participat la ateliere de lucru pe teme diverse, precum „Estetica și igiena corpului omenesc”, „Ziua internațională a cărții”, „Îndeletniciri în arta culinară”, „Împreună în lumea copiilor”. De asemenea, au avut loc dezbateri, vizionări de filme, expoziții de pictură, competiții sportive și programe culturale. Activitățile vor continua vineri, 6 mai, când va avea loc Simpozionul aniversar „Bune practici în incluziunea școlară și socioprofesională a elevilor cu CES”, la care vor participa cadre didactice din județul Cluj și alte județe. Deschiderea oficială a acestui simpozion a avut loc astăzi, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului. Au luat parte și foști profesori și foști directori ai școlii Samus de la înființare până în prezent. După cuvintele introductive, Corul Seminarului Teologic Liceal Ortodox din Cluj a susținut un concert de cântări religioase, urmat de momente artistice ale elevilor Grupului Școlar „Samus” și Școlii „Ion Agârbiceanu” din Cluj-Napoca.

Grupul Școlar „Samus” este o instituție de învățământ special care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj. Înființată în anul 1951 cu scopul de a școlariza elevi cu deficiențe de auz din zona Ardealului, instituția și-a diversificat oferta și profilul, devenind grup școlar. În anul 1986 s-au înființat și clase pentru copiii cu deficiențe mintale, iar din 2006 există pe fiecare nivel câte o clasă pentru elevii din învățământul de masă în specialitatea estetică și igiena corpului uman.

Comentarii Facebook


Știri recente