Slujbă de sfințire la Liceul de Artă Victor Giuleanu din Râmnicu Vâlcea

Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a oficiat astăzi, 10 martie 2012, slujba de sfințire a Liceului de Artă „Victor Giuleanu” din municipiul Râmnicu Vâlcea, potrivit Biroului de Presă al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Slujba de sfințire a fost prilejuită de inaugurarea noii titulaturi a liceului, primită conform HCL nr. 24 din data de 31 ianuarie 2012, prin care Liceul de Artă, din municipiul Râmnicu Vâlcea, poartă numele muzicologului Victor Giuleanu.

După serviciul religios manifestarea a continuat în Sala Filarmonicii de Stat „Ion Dumitrescu”, din Rm. Vâlcea, unde au fost rostite alocuțiuni de către distinșii invitați și a fost prezentat un program artistic de către elevii liceului de artă.

În cuvântul de învățătură rostit în deschiderea evenimentului cultural, Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul a felicitat membrii corpului didactic și pe elevii școlii pentru frumoasele rezultate obținute la olimpiadele și concursurile naționale și internaționale, evidențiind și Premiul I câștigat de Grupul Coral „Carmina Coziae” al Liceului de Artă din Râmnicu Vâlcea la Concursul Național de muzică eclezială corală „Lăudați pe Domnul!”, organizat de Patriarhia Română în Parteneriat cu Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, la București, în 27 octombrie 2011. De asemenea, Preasfinția Sa i-a dăruit directorului liceului prof. Marian Giuran o icoană cu chipul Maicii Domnului spre a binecuvânta și apăra această instituție de învățământ.

La manifestare au fost prezenți Ing. Romeo Rădulescu, Primarul Râmnicului, Prof. Dr. Adrian Brăescu, Inspector General Arte în Ministerul Educației, Prof. Ana Gabriela Ene, Inspector Școlar General al ISJ Vâlcea, lect. univ. Dorina Arsenescu, oficialități culturale, cadre didactice, muzicieni și elevi.

Despre marele muzicolog Victor Giuleanu, profesorul Marian Giuran, Directorul Liceului de Artă din Râmnicu Vâlcea a relatat: „Muzicolog, profesor universitar, Victor Giuleanu s-a născut pe data de 11 noiembrie 1914, în localitatea Stroești, județul Vâlcea. Cursurile liceale le-a urmat la Liceul „Alexandru Lahovari” din Rm. Vâlcea. A urmat Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din București între 1935-1941, avându-i ca profesori pe Ion Chirescu, Alfonso Castaldi, Dimitrie Cuclin, Constantin Brăiloiu, George Breazul, Ștefan Popescu, Ion Ghica. În perioada 1945-1946 a urmat cursurile Seminarului Pedagogic Universitar „Titu Maiorescu” din București. În perioada 1948-1952 este student la Facultatea de Drept din București. A fost profesor de muzică la Liceele „Gheorghe Lazăr” și „Matei Basarab” și asistent la Facultatea Muncitorească din București. Maestrul Victor Giuleanu a fost și dirijor al Ansamblului Artistic „Ciocârlia”, cu care a întreprins numeroase turnee în țară și peste hotare. Din anul 1991 a înființat Facultatea de Muzică din cadrul Universității „Spiru Haret”, fiind decan până în anul 1999, și care îi poartă numele. I-au apărut foarte multe lucrări didactice: Tratatul de teorie a muzicii (1962), Ritmul muzicii, Teoria ritmului etc. A primit titlul de Doctor „Honoris Causa” al Federației Universitare Internaționale din orașul Missouri, S.U.A. În anul 1999, profesorul universitar doctor Victor Giuleanu a fost propus Consiliului Local al Municipiului Rm. Vâlcea pentru atribuirea titlului de Cetățean de Onoare al Râmnicului, distincție pe care a primit-o. În data de 23 decembrie 2006 a decedat, lăsând un gol imens în viața muzicală românească.”

Comentarii Facebook


Știri recente