Slujbă de sfințire a Antimiselor în Episcopia Sloboziei și Călărașilor

Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor va oficia luni, 23 august, la Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului” din Slobozia, Slujba Sfințirii Antimiselor, urmată de Sfânta Liturghie, informează Biroul de Presă al Episcopiei Sloboziei și Călărașilor. Sfintele Antimise, vor fi dăruite apoi tuturor celor 377 de parohii, filii, capele militare, mânăstiri și schituri din Episcopia Sloboziei și Călărașilor, urmând a se săvârși pe ele Sfânta Liturghie. Preotul primește antimisul de la Episcopul său, a cărui semnătură garantează nu numai existența unei comunități euharistice locale, ci și comuniunea sacramentală ce există între el și preot. Antimisele se sfințesc prin ungerea cu Sfântul și Marele Mir, stropire cu Aghiasmă Mare și apă de trandafir și poartă semnătura Episcopului.

Antimisul este unul dintre cele mai importante obiecte liturgice și fără acesta nu se poate oficia Sfânta Liturghie. În biserică, el se păstrează în altar, pe Sfânta Masă, sub Sfânta Evanghelie, iar când Sfânta Liturghie se oficiază în aer liber, Antimisul ține locul Sfintei Mese. Este confecționat din pânză de in sau mătase, în formă dreptunghiulară și simbolizează mormântul Mântuitorului.

Prima sfințire a Antimiselor din Episcopia Sloboziei și Călărașilor avut loc în data de 17 iulie 1994, la Mânăstirea „Sfinții Voievozi” din Slobozia.

Comentarii Facebook


Știri recente