Slujbă de resfințire la biserica de lemn a Rădășenilor

Biserica cu hramul ‘Sf. Mercurie și Ecaterina’ de la Rădășeni, una dintre cele mai vechi și bine conservate biserici de lemn din Moldova, va fi resfințită duminică, 7 octombrie, după ample lucrări de restaurare.

Slujba religioasă va fi oficiată de trei mari ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române: IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, și PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, alături de un sobor de preoți și diaconi, după cum ne informează Ziarul Lumina.

Consolidarea integrală a bisericii a durat 10 ani (1998-2008) și a vizat atât elementele de construcție, cât și pictura, astfel că astăzi biserica de la Rădășeni poate fi apreciată ca fiind una dintre cele mai frumoase și mai corect restaurate biserici de lemn din România.

Odată cu slujba de resfințire, credincioșii de la Rădășeni vor marca și 400 de ani de la ridicarea bisericii. ‘Anul trecut, când biserica a împlinit 400 de ani, s-a întâmplat și o minune: am adus moaștele Sfinților Mercurie și Ecaterina. De asemenea, am primit o părticică din moaștele Sf. Mercurie, păstrate în camera de rugăciune a PF Teoctist. Acum, pe 7 octombrie, biserica va fi resfințită și va primi și cel de-al doilea hram – ‘Sf. Constantin și Elena’, sfinți ale căror moaște vom avea, de asemenea, bucuria să le primim’, a explicat părintele paroh Constantin Rotar, cel prin stăruința și eforturile căruia lăcașul de lemn a cunoscut cel mai riguros proces de restaurare al unui astfel de monument din Moldova.

Biserica de lemn de la Rădășeni a fost construită la 1611, fiind, potrivit tradiției, ctitorie a domnitorului Ștefan Tomșa. Valoarea istorică, arhitecturală, picturală, inventarul valoros, precum și corecta restaurare de care s-a bucurat au făcut posibilă încadrarea lăcașului în lista monumentelor istorice de categorie A din județul Suceava.

Comentarii Facebook


Știri recente