Slujbă de Priveghere la Biserica Sfântul Gheorghe – Nou

La Biserica „Sfântul Gheorghe” – Nou din București, locul unde se află moaștele Sfântului Constantin Brâncoveanu, au început vineri, 15 august 2014, evenimentele dedicate împlinirii a trei secole de la moartea martirică a Sfinților Brâncoveni.

Slujba Privegherii în cinstea Sfinților Martiri Brâncoveni – cinstiți la 16 august – fost oficiată de către Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop Vicar Patriarhal și Secretarul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în prezența a sute de credincioși.

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a elogiat personalitatea și activitatea Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu, evidențiind faptul că Sfântul Constantin Brâncoveanu și fii săi sunt deopotrivă martiri ai Bisericii Ortodoxe, dar și ai neamului românesc.

„Astăzi când suntem prezenți aici lângă mormântul lui, lângă racla lui în care sunt așezate aceste nestemate ale moaștelor sale sfinte ne întrebăm dacă noi creștinii de acum, după 300 de ani, în 2014, trăim în așa fel credința noastră, mărturisim în așa mod credința noastră la nivelul demnității voievodului Constantin Brâncoveanu. A avut cununa acestui popor, coroana acestei țări, bogățiile acestei lumi și pe nici una nu a prețuit-o mai mult decât comoara sufletului său pentru că și el a căutat să dea răspuns întrebării Mântuitorului Iisus Hristos Ce va da omul în schimb pentru sufletul său, chiar dacă va dobândi lumea toată? Iată că el a fost capabil cu multă demnitate, cu multă sfințenie și cu o tărie de nezdruncinat să renunțe la tot”, a precizat Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop Vicar Patriarhal.

Sâmbătă, 16 august 2014, ziua de prăznuire a Sfinților Martiri Brâncoveni, de la orele 8.30, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu alți ierarhi, va sfinți pictura nouă și va binecuvânta lucrările de la biserica Sfântul Gheorghe Nou din București, una dintre cele mai reprezentative ctitorii brâncovenești în care se păstrează moaștele Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu.

În continuare, de la orele 9.30, Patriarhul României va oficia Sfânta Liturghie pe un podium special amenajat lângă biserica Sfântul Gheorghe Nou, înconjurat de un sobor de ierarhi români și ierarhi delegați ai Patriarhiei Ecumenice a Constantinopolului, Patriarhiei Alexandriei, Patriarhiei Antiohiei, Patriarhiei Ierusalimului și Patriarhiei Georgiei, Biserici pe care le-a ajutat mult Sfântul Constantin Brâncoveanu. La sfârșitul Sfintei Liturghii, se va da citire Actului sinodal comemorativ la împlinirea a 300 de ani de la moartea martirică a Sfinților Brâncoveni.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…