Slujbă de pomenire pentru Patriarhul Teoctist la Catedrala Mitropolitană din Iași

La Catedrala mitropolitană din Iași a fost oficiată astăzi, 12 octombrie, o slujbă de Parastas pentru vrednicul de pomenire patriarh Teoctist, informează Constantin Ciofu. Slujba a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înaltpreasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor și Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

La final, Părintele Mitropolit Teofan a rostit un cuvânt de învățătură în care a amintit câteva momente din viața vrednicului de pomenire Teoctist, în vremea cât a fost mitropolit al Moldovei și Bucovinei.

„Această regiune îl atrăgea cu un dor nespus. Era legat de ținuturile Neamțului, acolo își schimbase numele, la Mănăstirea Bistrița din Teodor adică ‘darul lui Dumnezeu’ în Teoctist care înseamnă ‘zidirea lui Dumnezeu’ sau ‘cel care zidește pe alții în numele lui Dumnezeu’. Bucovina cu dreptmăritorul Voievod Ștefan, cu Sfântul Leontie de la Rădăuți, cu Sfântul Daniil Sihastrul, cu Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava erau sfinții care i-au ocrotit tinerețea, copilăria, maturitatea și vârsta înaintată a vieții. Cel mai mult, însă, cred că Patriarhul Mitropolitul Teoctist se bucura, întronizat aici acum 33 de ani, pentru că o avea alături pe Sfânta Cuvioasă Parascheva”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, după cum informează Radio TRINITAS.

Vrednicul de pomenire Părinte Patriarh Teoctist a fost Mitropolit al Moldovei și Bucovinei din anul 1977 și până în anul 1986, atunci când a fost ales în scaunul de Întâistătător al Bisericii Ortodoxe Române. A trecut la cele veșnice în anul 2007, fiind înmormântat în Catedrala patriarhală din București, informează TRINITAS TV.

Comentarii Facebook


Știri recente