Slujbă de pomenire pentru părintele profesor Constantin Galeriu la Biserica „Sfântul Silvestru” din București

Credincioși din toate părțile Capitalei s-au adunat ieri, 6 august, de Praznicul Schimbării la Față a Domnului, la Biserica „Sfântul Silvestru” pentru a se ruga pentru sufletul părintelui profesor Constantin Galeriu, cu prilejul împlinirii a șapte ani de la trecerea sa la Domnul, informează Ziarul Lumina.

Slujba Parastasului a fost săvârșită la finalul Sfintei Liturghii de către un sobor de preoți și diaconi, colegi și ucenici ai părintelui Galeriu, în prezența a sute de credincioși care l-au cunoscut pe părintele sau i-au fost fii duhovnicești. La eveniment a participat și părintele arhimandrit Timotei Aioanei, mare eclesiarh al Catedralei patriarhale și exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureștilor, care a vorbit despre personalitatea marcantă a marelui duhovnic și profesor.

„Părintele Constantin Galeriu a fost un preot de pioasă amintire, care a făcut parte din elita preoțimii bucureștene. A făcut misiune cum foarte puțin clerici din vremea lui au reușit, astfel încât de la catedră, de la amvon și prin numeroșii săi ucenici, care erau răspândiți în tot Bucureștiul, a creat o adevărată școală în jurul persoanei sale și al parohiei, o adevărată familie duhovnicească, dar nu punându-se pe sine în centru, ci învățătura Mântuitorului. L-am cunoscut pe părintele Galeriu pentru prima dată la Mănăstirea Sihăstria, prin anii â80, când a venit la părintele Cleopa, împreună cu un prieten de-al său din Franța și cu preoteasa lui. Îmi amintesc cu bucurie de faptul că, în urmă cu 20 de ani, pe când eram student la Facultatea de Teologie din București, am slujit ca ierodiacon în această biserică unde dânsul era paroh. Avea un fel de a fi aparte și manifesta o grijă deosebită față de fiecare credincios care venea la biserică. Exemplul acestui preot a rămas neșters în inima mea, prin cultura sa teologică, prin frumusețea vorbirii și prin felul lui deosebit de a fi. A fost un preot de elită și un profesor de teologie mistuit de dorul după Dumnezeu, pe Care l-a făcut cunoscut oamenilor ca un apostol de la sfârșitul veacului al XX-lea în București. A fost un preot care s-a bucurat de o mare apreciere atât din partea credincioșilor simpli, cât și din partea unor intelectuali de marcă, academicieni, profesori, care nu doar veneau să-l asculte la biserică, ci îi erau și fii duhovnicești. A creat o adevărată școală de omiletică și a ilustrat într-un mod înalt această disciplină. La vremea lui, cred că era cel mai bun profesor de teologie din țară. Toți îl îndrăgeau pentru că avea răspunsuri irenice, evita conflictele și căuta întotdeauna o cale de dialog cu ei, iar acest lucru e foarte important în lumea aceasta atât de conflictuală în care trăim’, a spus arhim. Timotei Aioanei.

În memoria părintelui Galeriu, Primăria Sectorului 2 și Parohia „Sfântul Silvestru” organizează la Galeria „Dialog” – Parcul Bucur-Obor, expoziția „Părintele Galeriu astăzi”. Vernisajul va avea loc luni, 9 august, la ora 12:00.

Comentarii Facebook


Știri recente