Slujba de pomenire pentru parintele Cleopa Ilie si pentru parintele Ioanichie Balan

La Manastirea Sihastria din judetul Neamt s-a oficiat astazi slujba de pomenire pentru parintele arhimandrit Cleopa Ilie, la 9 ani de la trecerea sa la cele vesnice, si slujba de pomenire de 9 zile pentru parintele arhimandrit Ioanichie Balan. Despre rolul celor doi duhovnici in istoria Manastirii Sihastria a vorbit arhim. Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Iasilor, in cuvantul de la sfarsitul slujbei de pomenire: ‘Despre parintele Cleopa, ca si despre parintele Ioanichie, se poate vorbi foarte mult pentru ca viata lor a fost inchinata slujirii Mantuitorului nostru Iisus Hristos. Vreme de 50 de ani, impreuna, acesti doi misionari, alaturi de alti cunoscuti parinti din aceasta manastire si din alte sfinte altare de pe cuprinsul Patriarhiei Romane, au propovaduit cu timp si fara timp cuvantul lui Dumnezeu si au raspandit lumina intr-o vreme in care intunericul se gasea pretutindeni’.

In continuare, parintele arhimandrit Timotei Aioanei a mentionat faptul ca ‘parintele Cleopa, prin lucrarea lui, prin rugaciunea lui, prin predica lui, prin misiunea lui, a contribuit in mod deosebit la cunoasterea acestei manastiri si la deschiderea ei catre credinciosi, pentru ca spre Sihastria, in acesti ani, au venit mii si mii de suflete cautand apa cea vie a invataturii Mantuitorului Hristos’.

In finalul cuvantului sau, parintele arhimandrit Timotei Aioanei a spus si cateva cuvinte despre parintele Ioanichie Balan: ‘Parintele Ioanichie Balan are meritul de a fi scos din uitare si din umbra cuvintele de aur ale parintilor duhovnicesti din aceasta manastire si din alte locuri. Poate fara stradania parintelui Ioanichie Balan, fara truda lui de ani de zile, truda materializata in cele cateva carti care au iesit de sub tipar in aceasta perioada, cuvintele si viata unor mari parinti ai Bisericii Ortodoxe Romane ca si a unor vietuitori romani de la Locurile Sfinte de la Ierusalim, de la Muntele Athos, ar fi fost puse sub uitare, iar peste viata lor, peste lucrarea lor si peste zicerile lor s-ar fi asternut uitarea’.

Comentarii Facebook


Știri recente