Slujba de pomenire pentru Mircea Eliade, la capela Facultatii de Teologie Ortodoxa din Iasi

Cu binecuvantarea IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, la capela Facultatii de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi a fost oficiata astazi o slujba de pomenire pentru marele istoric al religiilor Mircea Eliade, cu prilejul implinirii a 100 de ani de la nasterea sa. Slujba a fost oficiata de catre pr. prof. dr. Viorel Sava, decanul facultatii, impreuna cu pr. lect. dr. Mihai Vizitiu, consilier pe probleme de invatamant al Arhiepiscopiei Iasilor, parintele arhimandrit Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Iasilor, pr. prof. dr. Nicolae Achimescu si pr. prof. dr. Gheorghe Petraru. In cuvantul rostit la finalul slujbei, pr. prof. dr. Nicolae Achimescu a evocat viata si personalitatea lui Mircea Eliade: ‘Mircea Eliade este copilul nascut dintr-un tata moldovean si o mama olteanca. El afirma acest lucru cu multa mandrie, spunand ca a mostenit de la tatal sau talentul de a scrie, iar de la mama sa a mostenit energia, lucru foarte necesar, stiut fiind faptul ca orele zilelor si noptilor erau prea putine pentru Eliade, avand in vedere ritmul in care citea si dorinta acestuia de a citi si de a se informa cat mai mult. Geniul lui Eliade s-a intrezarit inca din anii de liceu, cand a inceput sa publice in mai toate revistele din acea vreme. Foarte de timpuriu, a intrat in legatura cu personalitati si oameni de prestigiu din domeniul Istoriei religiilor nu doar din tara, ci si din strainatate. A fost un clasic si un clasicist. El a stapanit pana la perfectiune intreg instrumentarul de care are nevoie un mare cercetator, asa cum a fost Mircea Eliade’.

Parintele Nicolae Achimescu a evidentiat si recunoasterea de care se bucura Mircea Eliade, mai ales in strainatate: ‘Era cu mult binecunoscut in strainatate decat in propria sa tara. In biblioteca de la Tubingen am constatat cu multa stupoare, dar si cu multa mandrie si satisfactie, ca exista sute si sute de titluri de lucrari de-ale lui Eliade, dintre cele mai interesante, acoperind mai toate domeniile. Acesta a fost Mircea Eliade cel care avea sa-si incheie activitatea mult mai tarziu, in anul 1986, la Universitatea din Chicago’.

De asemenea, pr. prof. dr. Nicolae Achimescu a prezentat si cateva aspecte din anii pe care Mircea Eliade i-a petrecut in India: ‘La recomandarile profesorului sau, Nae Ionescu, de la Universitatea din Bucuresti, va pleca in India, unde a reusit sa obtina o bursa. Itinerariul sau spre India, pornind din Constanta, prin Alexandria Ptolemeilor si pana in Sri Lanka, iar apoi pana la Calcutta, este unul dintre cele mai fascinante. La Calcutta, in acest oras aristocratic al Indiei, contactele sale au fost dintre cele mai interesante. Va ramane in India timp de trei ani de zile, o perioada suficienta pentru a se familiariza cu acest nou spatiu spiritual, religios, cu aceasta extraordinara spiritualitate, dar si cu limba sanscrita’.

Parintele prof. dr. Viorel Sava, decanul Facultatii de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi, i-a multumit parintelui Nicolae Achimescu pentru evocarea facuta si a subliniat, totodata, insemnatatea comemoraii de astazi a lui Mircea Eliade: ‘Ne trezeste sentimentul bucuriei de a ne fi nascut in sanul unui popor care a inscris in istorie nume atat de mari si atat de valoroase. Este o bucurie deosebita pentru noi si ne-ati dat un impuls tuturor ca sa ne aplecam cu mai multa grija si cu mai multa atentie asupra operei savantului care a fost si este Mircea Eliade. Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca in pace’.

Despre Mircea Eliade ne-a vorbit si conf. dr. Nicu Gavriluta, de la Facultatea de Filosofie din Iasi: ‘Mircea Eliade mi se pare a fi omul care a reusit sa intalneasca in mod convingator profesorul, specialistul si omul real. S-au intalnit salutar sub semnul sacrului. Mircea Eliade a avut o sensibilitate extraordinara la vocile sacrului, indiferent de traditia in care veneau, indiferent de religia la care se referea si cu toate acestea el a reusit sa fie pana la sfarsitul vietii sale un crestin convins, un ortodox profund, modelul sau mi se pare prin urmare de o maxima actualitate’.

Nascut la 13 martie 1907, in Bucuresti, si trecut la cele vesnice in 22 aprilie 1986, la Chicago, Mircea Eliade este autorul a 30 de volume stiintifice, opere literare si eseuri filozofice traduse in 18 limbi, si a circa 1200 de articole si recenzii cu o tematica extrem de variata, foarte bine documentate.

Comentarii Facebook


Știri recente