Slujba de pomenire pentru marele cronicar Ion Neculce

La biserica din localitatea Ion Neculce, judetul Iasi, va avea loc sambata, 21 octombrie 2006, o slujba de pomenire a celui care a fost cronicarul Ion Neculce. Slujba va fi oficiata de catre un sobor de preoti ce vor pomeni, de asemenea, si pe Stefan Petru Ciubotar, tatal marelui povestitor Ion Creanga. Mai multe detalii despre programul zilei de sambata am aflat de la parintele Dumitru Lazarica, parohul comunitatii Ion Neculce, judetul Iasi: ‘Pentru aceasta ne-am organizat ca sa avem o slujba cu un sobor de preoti. Dimineata se va face slujba Utreniei, apoi Acatistul Sf. Visarion si Sofronie, apoi Sf. Liturghie, iar in jurul orei 11.00 vom incepe slujba de pomenire a marelui cronicar. Asteptam sa vina si invitati din Iasi, personalitati marcante ale vietii culturale, politice, scriitori, profesori universitari si alti iubitori de cultura. De asemenea, avem anuntata prezenta tuturor reprezentantilor orasului Tg. Frumos. Dupa pomenire vom avea luarile de cuvant ale scriitorilor, ale profesorilor si a celor care vor vorbi despre viata si activitatea lui Ion Neculce’.

Parintele paroh Dumitru Lazarica ne-a vorbit si despre descoperirea osemintelor marelui cronicar Ion Neculce: ‘In 1934 s-au descoperit osemintele marelui cronicar invelite in matase si inchise intr-un sicriu de stejar, iar alaturi de acestea se odihneau si ramasitele pamantesti ale sotiei sale. De asemenea, s-a gasit asupra lui un inel de aur masiv, cu pecete octogonala, pe care era inscriptionata monograma ‘Ion Neculce – caimacanul Moldovei, loctiitor de domn’.

Comentarii Facebook


Știri recente

Mic dicționar de isihasm

În vacarmul societății de azi, isihia poate fi salvatoare de suflete. Am selectat câțiva termeni legați de această practică ortodoxă care, deși poate fi percepută drept simplă și accesibilă, este extrem de complexă și de…