Slujbă de pomenire pentru inventatorul Traian Vuia

Inventatorul român Traian Vuia a fost comemorat astăzi, 20 septembrie, la Cimitirul Bellu din Capitală, informează TRINITAS TV. La împlinirea a 60 de ani de la trecerea la cele veșnice, la mormântul său a fost oficiat un parastas și au fost depuse coroane de flori.

„E un moment de comemorare, care constituie pentru noi un bun prilej de a ne aduce aminte de faptele vrednice și lucrările pe care le-a făcut atât pentru țara noastră, cât și pentru întreaga omenire prin descoperirile sale”, a declarat Protos. Veniamin Goreanu, consilier administrativ-bisericesc al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

La slujba de pomenire au participat academicieni, dar și oficialități din localitatea natală a inventatorului, Surducu Mic, comuna Traian Vuia, județul Timiș. Anul viitor, în localitatea unde s-a născut Traian Vuia, în anul 1872, va fi amenajat un muzeu.

Evenimentul a fost organizat de Academia Română, programul continuând la sediul instituției din Capitală, acolo unde a fost organizată o sesiune de comunicări și a fost vernisată o expoziție dedicată împlinirii celor 60 de ani de la moartea celebrului inventator român.

Traian Vuia a realizat primul zbor autopropulsat, fără catapulte sau alte mijloace exterioare, cu un aparat mai greu decât aerul, în 1906. Pe 27 mai 1946 inventatorul a fost ales membru de onoare al Academiei Române.

Comentarii Facebook


Știri recente