Slujbă de pomenire pentru Episcopul Iosif Gafton la Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu Vâlcea

Centrul Eparhial al Arhiepiscopiei Râmnicului a comemorat astăzi, 9 iunie, 27 de ani de la trecerea la Domnul a celui care a fost păstor și mijlocitor spre mântuire creștinilor ortodocși din Episcopia Râmnicului și Argeșului vreme de peste 35 de ani, vrednicul de pomenire Episcopul Iosif Gafton, informează arhiram.ro.

Slujba de pomenire a vrednicului ierarh vâlcean a fost oficiată după Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea de către un sobor preoți și diaconi slujitori ai catedralei.

La final, părinții slujitori au mers la mormântul Episcopului Iosif aflat în incinta catedralei și au săvârșit o scurtă pomenire, așa cum s-a păstrat în tradiția Bisericii strămoșești. Alături de sobor

au participat membrii Permanenței Arhiepiscopale, angajații Centrului Eparhial, personalități ale vieții culturale vâlcene, precum și credincioși care au păstrat un moment de reculege la mormântul ierarhului și s-au rugat pentru sufletul lui.

Episcopul Iosif Gafton

Preasfințitul Iosif Gafton a fost o personalitate remarcabilă, cu o importantă contribuție culturală și chiar la nivelul Patriarhiei Române.

S-a născut la 5 decembrie 1896, în localitatea Puțeni (azi Valea Mărului), județul Galați, într-o familie de preoți. A absolvit Seminarul teologic din Galați în anul 1920, iar între anii 1920 și 1924 a urmat cursurile Facultății de Teologie din București. Între anii 1925 și 1951, a slujit ca preot în parohia Rotari, din județul Prahova, iar în anul 1935 a venit la biserica „Sfânta Ecaterina” din București, unde a rămas până în 1943, din 1942 până în 1943 îndeplinind și funcția de consilier referent-cultural la Arhiepiscopia Bucureștilor.

Rămas văduv, în anul 1942 a fost tuns în monahism la mănăstirea Neamț, cu numele losif și hirotesit și protosinghel. La 3 decembrie 1943, Sfântul Sinod l-a ales Vicar Patriarhal, cu titlul „Sinaitul” fiind hirotonit pe 19 decembrie. La 15 ianuarie 1944 a fost ales episcop al Argeșului și înscăunat pe 21 mai 1944, iar din octombrie 1947 până în februarie 1948 în timpul bolii patriarhului Nicodim, devine girant al treburilor Patriarhiei, din 11 martie 1948 până la începutul anului 1949 conducând și Eparhia Râmnicului.

În urma noilor arondări ale eparhiilor, în februarie 1949, Sfântul Sinod al BOR I-a ales episcop al Episcopiei Râmnicului și Argeșului, și instalat la Râmnic la 27 martie 1949, unde a păstorit până la moarte. În februarie 1945 a condus delegația Bisericii noastre la alegerea și înscăunarea patriarhului Alexei al Moscovei și a fost membru în delegația sinodală care a vizitat Patriarhia Ecumenică în anul 1968.

Pe parcursul păstoririi sale în Episcopia Râmnicului și Argeșului, PS Iosif a fost preocupat de restaurarea monumentelor istorice-bisericești din eparhie, de valorificarea patrimoniului cultural-artistic și de ridicarea de noi locașuri de închinare sau de refacerea celor existente. A publicat broșuri de zidire sufletească pentru credincioși, articole, pastorale și predici în periodicele bisericești, fiind un apreciat predicator și misionar.

A trecut la Domnul la data de 9 iunie 1984, la Râmnicu Vâlcea.

Comentarii Facebook


Știri recente