Slujbă de pomenire pentru episcopul Grigorie Leu al Hușilor

În data de 1 martie 2012 s-au împlinit 63 de ani de la mutarea la cele veșnice a ultimului episcop al Hușilor de dinainte de desființarea acestui străvechi scaun episcopal de către regimul comunist, Preasfințitul Grigorie Leu.

După săvârșirea programului liturgic specific acestei perioade a Triodului, începând cu orele 10:00, în Catedrala episcopală din Huși, Preasfințitul Părinte Corneliu, Episcopul Hușilor, înconjurat de un sobor de clerici din administrația eparhială și slujitori ai Catedralei episcopale, a săvârșit slujba de parastas pentru vrednicul de pomenire episcop Grigorie.

‘După săvârșirea Parastasului, Preasfinția Sa a evocat viața plină de jerfelnicie a episcopului martir Grigorie Leu, cel care a păstorit Episcopia Hușilor în vremuri de grele încercări pentru poporul român și Biserică, prilejuite de cel de-al Doilea Război Mondial și de urmările lui dramatice, precum și de instaurarea regimului comunist în România. După slujba Parastasului, Preasfințitul Corneliu, împreună cu soborul de preoți, a oficiat un Trisaghion la mormântul vrednicului ierarh, aflat în partea de răsărit a Catedralei episcopale, unde a fost înmormântat, potrivit dorinței sale’, a relatat pentru Ziarul Lumina pr. Marin Tudorică, secretar eparhial al Episcopiei Hușilor.

Născut într-o familie ce a dat Bisericii mulți slujitori destoinici

Preasfințitul Grigorie Leu s-a născut la data de 2 mai 1881, în comuna Tuțcani, fostul județ Covurlui, într-o familie care a dat Bisericii mai mulți slujitori destoinici. Școala primară a început-o în satul natal și a continuat-o la Bârlad, apoi a urmat cursurile seminariilor teologice de la Roman și Iași. Începând cu anul 1906, a urmat cursurile Facultății de Teologie din București. În 1904, după ce s-a căsătorit, a fost hirotonit preot pe seama parohiei Oancea, din județul Covurlui, unde a funcționat și ca învățător la școala primară. La începutul anului școlar 1918-1919, era numit director al Seminarului Teologic din Ismail, pe care l-a condus până în anul 1924, când a îmbrăcat haina monahală și a fost ridicat în treapta de arhiereu. Episcopul Grigorie a fost vicar al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei cu titlul de ‘Botoșăneanul’ și, totodată, egumen al Bisericii ‘Sf. Spiridon’ din Iași până la 30 aprilie 1936, dată la care a fost ales în demnitatea de episcop al Argeșului.

În ciuda vremurilor grele, a construit biserici, azil și cantine pentru săraci

În scaunul vlădicesc al Hușilor, Grigorie Leu a fost ales în ziua de 11 iunie 1940 și înscăunat la 28 iulie 1940. Păstorirea la Huși, marcată de începutul celui de-al Doilea Război Mondial, a debutat cu un puternic cutremur, care a avut loc în luna noiembrie a anului 1940 și care a provocat stricăciuni importante Catedralei episcopale, Palatului episcopal și unui număr de 69 de biserici din eparhie. Lucrările de consolidare și reparație la catedrală s-au făcut, cu mari eforturi, din 1941 până în 1945, iar Catedrala episcopală s-a sfințit la 29 iunie 1945, într-un cadru deosebit. Tot în timpul războiului, episcopul Grigorie a construit biserica de la Schit și azilul de bătrâni din Huși și a înființat cantine pentru săraci la Huși, Bârlad și Vaslui, ajutând pe cei lipsiți de sprijin, pe bolnavi și neputincioși.

Lupta cu regimul comunist l-a măcinat

După 6 martie 1945, odată cu instaurarea regimului comunist, pentru Episcopia Hușilor, ca și pentru întreaga Biserică Ortodoxă Română, a început un lung șir de suferințe, izvorâte din faptul că Episcopia a avut o lungă perioadă de timp teritoriul canonic și în Basarabia, iar puterea comunistă dorea să rupă orice legătură a trecutului cu străvechiul scaun episcopal de Huși. Episcopiei i s-a luat abuziv o parte din teren, i s-au tăiat articolele bugetare producătoare de venit, moara, presa de ulei, tipogafia, fabrica de lumânări și muzeul. Pus în fața acestui moment greu, episcopul Grigorie Leu nu se descurajează, ci întărește sprijinul bisericilor din eparhie prin vizite canonice, prin conferințe pastorale și prin mesajele publicate în revistele episcopiei, ‘Cronica Hușilor’ și ‘Credința strămoșească’. Răspunsul regimului comunist nu se lasă așteptat și, prin așa-numita ‘lege a epurării’, o parte din personalul episcopiei a fost îndepărtat sau au fost arestați și condamnați la ani grei de temniță. În acest climat de teroare, episcopului Grigorie Leu i se aduce la cunoștință de către puterea comunistă că Episcopia se va desființa, iar el va trebui să ia calea exilului, la Mănăstirea Neamț. Drumurile făcute la București, în încercarea de a salva bogata istorie și tradiție a Episcopiei Hușilor, nu numai că nu au avut rezultatul sperat, dar episcopul Grigorie Leu, considerat un pericol pentru regimul lui Petru Groza, sfârșește tragic la data de 1 martie 1949 după întâlnirile avute cu mai-marii regimului comunist, ca un martir pe altarul credinței străbune.

Cu episcopul Grigorie Leu se încheie o perioadă istorică glorioasă de aproape 400 de ani din viața multisecularei Episcopii a Hușilor, eparhie pe care a iubit-o mult și păstorit-o în cei zece ani plini de încercări, întrucât la 5 februarie 1949 se dă decretul de desființare a Episcopiei, care a fost contopită cu Episcopia Romanului, sub titulatura de Episcopia Romanului și Hușilor.

Comentarii Facebook


Știri recente