Slujbă de pomenire la Biserica Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul din Caransebeș

La Biserica „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Caransebeș a avut loc luni, 14 noiembrie, o slujbă de pomenire în memoria regretatului profesor, dirijor și compozitor Gheorghe Dobreanu, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Banat.

Profesorul de muzică, compozitorul, dirijorul și culegătorul de folclor Gheorghe Dobreanu a condus corul Catedralei episcopale ‘Sfântul Mare Mucenic Gheorghe’ din Caransebeș timp de 21 de ani (1975-1996), însuflețindu-i mereu pe membrii acestuia cu îndemnul? ‘Voi cei care cântați în corul bisericesc, aveți marele privilegiu că vă puteți ruga cântând!’ Compozitorul Gheorghe Dobreanu a preluat și armonizat pentru coruri de voci egale și coruri mixte peste 30 de piese muzicale religioase, pricesne și colinde. Slujba Parastasului a fost oficiată de Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, și a fost urmată de alocuțiuni în care au fost evidențiate personalitatea și activitatea profesorului Gheorghe Dobreanu în slujba Bisericii.

În cadrul manifestării comemorative, unul din cei mai vechi membri ai corului a scos în evidență, prin cuvinte alese, marea personalitate a omului de cultură Gheorghe Dobreanu, care în activitatea sa de aproape 70 de ani a înființat numeroase coruri și a compus multe piese muzicale valoroase.

Preasfințitul Lucian a vorbit despre aportul profesorului Gheorghe Dobreanu la uniformizarea cântărilor bisericești din Banat, lucrare făcută în colaborare cu preotul Ioan Teodorovici și profesorul Dimitrie Cuzma. De asemenea, chiriarhul a precizat: ‘Am fost încântat și bucuros atunci când ați avut această frumoasă inițiativă de a-l comemora împreună aici în Biserica ‘Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul’ din Caransebeș, pe cel care a condus corul catedralei noastre istorice din Caransebeș un sfert de veac, compozitorul, muzicologul, dirijorul și profesorul Gheorghe Dobreanu. Vă felicit pentru această inițiativă de suflet, pentru faptul că ați vrut să punctați așa cum se cuvine cei o sută de ani, care se împlinesc peste câteva zile, de la nașterea profesorului Gheorghe Dobreanu. Nu se putea alege un loc mai potrivit decât Biserica ‘Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul’, necropola Episcopiei Caransebeșului, un loc potrivit pentru a-l comemora, pentru a vorbi despre viața și activitatea acestui om deosebit care a marcat viața bisericească din episcopia noastră. În cimitirul Bisericii ‘Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul’ este înmormântat profesorul Gheorghe Dobreanu. De aceea, după slujba Parastasutului și după aceste intervenții pertinente în care am ascultat cuvinte frumoase despre profesorul Gheorghe Dobreanu, se cuvine să ne închinăm și în fața mormântului celui care v-a îndrumat pe dumneavoastră și pe înaintașii dumneavoastră. De aceea spun că acest mini-simpozion nu se putea ține în alt loc, pentru că profesorul Gheorghe Dobreanu a iubit biserica, și-a închinat viața sa Bisericii Ortodoxe bănățene’.

În după-amiaza aceleiași zile, a avut loc în Sala de festivități ‘Episcop Elie Miron Cristea’ a Episcopiei Caransebeșului un concert omagial în cinstea lui Gheorghe Dobreanu. La eveniment au participat elevii Miriam Șerfezeu, Alin Pui, Emanuela Benec și Sorin Pui din cadrul Secției de muzică și artă plastică a Liceului ‘C. D. Loga’ din Caransebeș, precum și următoarele formații corale: Corul ‘Armonia’ al Parohiei ‘Sfântul Nicolae’ din Bocșa, condus de părintele Silviu Ferciug, Corul ‘Ioan Teodorovici’ al Parohiei ‘Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir’ din Caransebeș, dirijat de prof. Maria Ponețchi, Corala ‘Lia Ponoran’ condusă de prof. Elena Cozîltea și corul Catedralei ‘Sfântul Mare Mucenic Gheorghe’ din Caransebeș, dirijat de prof. Maria Ponețchi, formație corală care poartă și numele profesorului Gheorghe Dobreanu.

La finalul evenimentului, Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, prezent la această manifestare importantă, a acordat diplome și cadouri tuturor participanților la concert. De asemenea, membrii vechi ai corului, în semn de prețuire pentru activitatea corală îndelungată, au primit din partea chiriarhului acte de cinstire.

Comentarii Facebook


Știri recente