Slujbă de pomenire în Parohia Timișoara – Zona Dacia

La Biserica Pogorârea Sfântului Duh din Parohia Timișoara – Zona Dacia s-a oficiat sâmbătă, 23 octombrie, Liturghia pentru enoriașii care, în decursul anului 2009, au avut decese în familie. Slujba a fost săvârșită de preotul paroh Ioan Bude, protopop al Protopopiatului Timișoara I, și de părintele consilier Sorin Lungoci, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Banat.

În cuvântul de mângâiere adresat familiilor îndoliate, pr. Ioan Bude a precizat că la această sfântă slujbă i-a pomenit pe toți bunii enoriași, care au plecat la Domnul în cursul anului 2009 și, totodată, a pomenit împreună cu ei și familiile lor, ‘arătând prin aceasta că moartea nu este un obstacol în calea comuniunii’. ‘Deși au locuit vremelnic cu noi, s-au întors în brațele Stăpânului vieții și al morții, ale Creatorului nostru al tuturor, căci rosturile lor și ale noastre nu sunt în această lume, ci sunt acolo, lângă izvorul vieții și al nemuririi. Noi, cei ce am rămas aici cu lacrimile, și cu durerile, și cu toate frământările acestei călătorii pământești suntem datori să ne gândim la ei, să nu-i uităm și să-i pomenim în rugăciunile noastre’, a mai spus preotul paroh.

După Sfânta Liturghie a fost oficiată Slujba Parastasului, evenimentul încheindu-se cu o agapă frățească. Familiile ce participă la aceste întâlniri sunt convocate în scris pe baza registrelor matricole. Ele participă și se integrează în atmosfera de comemorare a acestor Liturghii.

Această slujbă face parte dintr-un proiect pastoral-misionar inițiat prima dată în anul 2004 de pr. Ioan Bude. Proiectul cuprinde trei secțiuni ce vizează credincioșii cununați, copiii botezați și enoriașii ce au avut un deces în familie în anul precedent. Liturghiile se desfășoară la nivelul I al bisericii parohiale din Zona Dacia. Acest demers consolidează legăturile între credincioși și, în același timp, se realizează catehizarea celor implicați.

Excursii și pelerinaje pentru enoriași

În cadrul Liturghiei dedicate persoanelor cununate în anul anterior, enoriașii se pregătesc prin post și mărturisirea păcatelor, iar la Sfânta Liturghie se împărtășesc cu Trupul și Sângele Mântuitorului. Apoi urmează o agapă frățească oferită din partea parohiei și se stabilește o familie-lider de promoție. Anul acesta s-au stabilit două familii care au organizat ieri, 24 octombrie, un pelerinaj la câteva mănăstiri din Banat, respectiv Mănăstirea Partoș, ‘Sfântul Gheorghe’ din satul Mănăstirea, Săraca și Mănăstirea Timișeni.

Pentru copiii botezați în decursul anului precedent se oficiază Sfânta Liturghie, ocazie cu care micuții primesc Sfintele Taine, iar părinții își împărtășesc experiențele vieții de familie la agapa organizată cu acest prilej. Întrucât cei mici nu pot suporta rigorile unui pelerinaj cu autocarul, se organizează pe perioada de vară o mică excursie la mănăstirile dunărene, unde este inclusă o plimbare cu vaporașul.

‘Răspunsul cel mai bun la aceste Liturghii pastorale îl dau tinerii cununați și pruncii lor botezați, care vin nu numai duminica la biserică, în zile de sărbătoare, ci și în timpul săptămânii, ceea ce arată atașamentul viu față de Biserică. În acest sens menționăm că duminical se cuminecă peste 80 de copii la Sfânta Liturghie’, a încheiat părintele Ioan Bude.

Comentarii Facebook


Știri recente