Slujbă de pomenire a Mitropolitului Antonie Plămădeală la Mănăstirea Sâmbăta de Sus – Brâncoveanu

La Mănăstirea „Sâmbăta de Sus – Brâncoveanu”, duminică, 29 august, va fi comemorat Înaltpreasfințitul Antonie Plămădeală, de la a cărui trecere la Domnul se împlinesc cinci ani. Cu acest prilej Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, va oficia Sfânta Liturghie și apoi Slujba Parastasului, după cum ne informează părintele arhimandrit Ilarion Urs, starețul mănăstirii Sâmbăta de Sus. Vor participa membri ai familiei Înaltpreasfințitului Antonie Plămădeală dar și numeroși credincioși din țară.

Mitropolitul Ardealului Antonie Plămădeală (din botez Leonida), a trecut la cele veșnice în Sibiu, la data de 29 august 2005 și a fost înmormântat la Mănăstirea Sâmbăta.

A studiat la Seminarul din Chișinău și la Seminarul „Nifon” din București (1937-1945). A urmat Facultatea de Teologie din București și Institutul Teologic Universitar din Cluj (1945-1949); cursuri de doctorat de trei ani la Institutul Teologic din București, care i-a conferit doctoratul în 1972; cursuri de specializare în Teologie și Filosofie la „Heythrop College” (Oxford și Londra), unde a obținut doctoratul în 1971.

A intrat în monahism la Mănăstirea Prislop, județul Hunedoara, în 1949, mutat apoi la Slatina, în Moldova și hirotonit ieromonah. A fost condamnat politic de autoritățile comuniste și exclus din monahism. Între anii 1970-1980 a fost Episcop Vicar-Patriarhal, cu titlul „Ploieșteanul” și rector al Institutului Teologic din București între anii 1971-1974. În anul 1980 a fost numit Episcop al Buzăului iar din anul 1982 a fost Mitropolit al Ardealului până în anul 2005.

Comentarii Facebook


Știri recente

Pr. Ionuț Tutea: A fi alături de vârstnici nu este doar o obligație, ci un mod de a ne desăvârși existența în comunitate

Părintele Ionuț Tutea, consilier eparhial la Sectorul Social-Filantropic și Misionar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a fost sâmbătă invitatul online al Asociației Femeilor Ortodoxe din Mitropolia celor două Americi (AROLA). Coordonatorul activității filantropice din eparhia Bucureștilor a…