Slujba de pomenire a lui Mihai Viteazul

La Biserica Mihai-Voda din Capitala, ctitorie a voievodului Mihai Viteazul, a fost oficiata joi, 9 august a.c., de catre un sobor arhieresc, condus de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Prea Fericitul Parinte Teoctist, o slujba de pomenire la 400 de ani de la asasinarea celui care a realizat prima unire a celor trei tari romanesti.

Slujba a inclus si sfintirea cenotafului, o urna in care au fost depuse vase cu pamant adus din locurile pe unde voievodul roman a luptat si s-a jertfit pentru libertate si unitate si care va fi depus, dupa un pelerinaj prin intreaga tara, la Manastirea Dealu unde odihneste capul lui Mihai.

In cuvantul adresat cu acest prilej, P.F. Parinte Teoctist a evocat figura eroica a domnitorului si fauritorului unitatii nationale, curajul si jertfa depuse de acesta pentru afirmarea si unitatea neamului romanesc, credinta, iubirea si devotamentul sau fata de patrie si neam.

Intaistatatorul B.O.R. a mai amintit ca Mihai a fost domnitorul care a tinut legatura cu Europa in momente dificile si care a luptat pentru unitatea celor trei provincii romanesti. Patriarhul Teoctist a indemnat la iubire, la pastrarea unei vesnice amintiri pentru Mihai Viteazul si la pace intre semeni.

(Radio Trinitas)

Comentarii Facebook


Știri recente