Slujbă de pomenire a Episcopului Ioachim Mareș, oficiată de trei ierarhi ai Sinodului mitropolitan al Moldovei și Bucovinei

La Catedrala „Înălțarea Domnului” din Bacău a avut loc sâmbătă, 30 mai 2009, slujba de parastas a vrednicului de pomenire episcop Ioachim Mareș, la 40 de zile de la mutarea sa la cele veșnice. Slujba de parastas a fost precedată de Sfânta Liturghie oficiată de trei ierarhi ai Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei: IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, PS Ioachim Băcăuanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Romanului, și PS Corneliu Bârlădeanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Hușilor. Din soborul de preoți au făcut parte membri ai Permanenței Eparhiei Hușilor, precum și protopopi din Eparhia Romanului. Răspunsurile la strană au fost date de corul Bisericii „Sf. Ierarh Nicolae” din Bacău.

A urmat slujba Parastasului pentru episcopul Ioachim Mareș, oficiată de cei trei ierarhi amintiți. IPS Pimen a adresat un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre două dintre inițiativele episcopului Ioachim Mareș care au rămas vizibile și în zilele noastre. „A fost un părinte duhovnicesc, un slujitor al altarului, pildă pentru noi toți, pentru râvna sa în slujire, ca preot, apoi ca episcop. Aș vrea să amintesc inițiativa și strădania Preasfinției Sale de a ridica aici, în acest măreț oraș, o catedrală. O biserică înseamnă centrul vieții noastre duhovnicești, pentru că în ea este prezent în chip tainic Dumnezeu. O biserică în mijlocul unei obști creștine înseamnă un prilej permanent de a ne aduce aminte de Dumnezeu. O altă realizare a bunului episcop o reprezintă inițiativa și strădania sa pentru tipărirea, după evenimentele din decembrie 1989, a unor manuale de religie pentru școlarii din ciclul primar. PS Ioachim a împărtășit astfel cuvântul de învățătură și celor mici, viitori membri ai societății, fii ai împărăției lui Dumnezeu”, a amintit IPS Pimen.

Sursa: Mitropolia Moldovei și Bucovinei

Comentarii Facebook


Știri recente