Slujbă de mulțumire la ziua de naștere a Patriarhului României

Ieri, 22 iulie 2009, la Mănăstirea „Sfânta Maria” – Techirghiol, județul Constanța, stavropighie patriarhală, a avut loc un Te Deum de mulțumire cu ocazia momentului aniversar al împlinirii vârstei de 58 de ani de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

La această slujbă de mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra Preafericirii Sale, Bisericii Ortodoxe Române și poporului român au participat ierarhi ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, preoți, monahi și credincioșii din cadrul Așezământului social-pastoral „Sfânta Maria”.

La finalul slujbei de mulțumire săvârșită de către Preasfințitul Episcop Casian al Dunării de Jos, la care au participat ierarhi ai Sinodului Mitropoliei Munteniei și Dobrogei, Preasfinția Sa a ținut un cuvânt în care a mulțumit Bunului Dumnezeu pentru acest ceas sărbătoresc și a evidențiat că trebuie să mulțumim permanent pentru darul nașterii, pentru că „ziua nașterii este ziua hotărâtă de Dumnezeu, este darul lui Dumnezeu către părinții noștri. Ziua nașterii este darul concret al lui Dumnezeu și al părinților noștri pentru noi, și noi trebuie să întoarcem acest dar către Cel ce ni l-a dat, către Domnul și către părinții noștri. Astăzi, când Biserica cinstește pe Sfânta Maria Magdalena, cea întocmai cu Apostolii, noi ne-am întâlnit în jurul păstorului nostru, apostolul Bisericii noastre, Întâistătătorul Bisericii noastre, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, care este în mijlocul nostru, și se cuvine a fi și noi lângă Preafericirea Sa, aici, în această frumoasă grădină de la malul mării.”

În continuare, Preasfințitul Episcop Casian, Episcopul Dunării de Jos, a evidențiat personalitatea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, subliniind că Întâistătătorul Bisericii noastre și-a dedicat viața teologiei, monahismului și slujirii Bisericii lui Hristos. „Fie ca lucrarea liturgică a Preafericirii Vostre, fie ca lucrarea teologică-educațională a Preafericirii Voastre, fie ca lucrarea pentru consolidarea adevăratei trăiri monastice patristice pe firul vieții monahale, fie ca lucrarea Preafericii Vostre pentru a se clădi biserici și case pentru sănătate și pentru sprijinirea credincioșilor să fie o ofrandă de mulțumire adusă astăzi, în această mănăstire, încojurat de credincioși, de obștea monahală, de ierarhi și de preoți”, a spus Preasfințitul Casian.

În continuare, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mulțumit lui Dumnezeu pentru darul vieții, pentru toate binefacerile aduse și a subliniat faptul că în ziua nașterii suntem datori să mulțumim și pentru oamenii prin care Dumnezeu ne dăruiește darul vieții și ne ajută să cultivăm cu libertate și responsabilitate acest dar.

Preafericirea Sa a subliniat importanța darului nașterii de copii, arătând că, „în general, considerăm că atunci când se naște un copil în lume el este un dar pentru familie și pentru societate, cu speranța că el va deveni un bun cetățean al patriei din lumea aceasta. Puțini merg cu gândirea mai departe și descoperă că darul nașterii de copii în lume este un dar nu numai pentru lumea aceasta, ci este un dar și pentru împărăția cerurilor, căci copiii care sunt crescuți în credință și se mântuiesc devin cetățeni ai raiului, cetățeni ai împărăției cerurilor. Cuiva care i se dă naștere în lumea aceasta pământească i se dăruiește și vocația de a participa la viața și iubirea veșnică a Sfintei Treimi, în împărăția cerurilor”, a spus Patriarhul României.

La finalul slujbei de mulțumire Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a binecuvântat poporul prezent și a dăruit fiecăruia câte o iconiță a Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, iar mai apoi Întâistătătorul Bisericii noastre a fost felicitat de ierarhi, preoți și credincioși.

Sursa: ziarullumina.ro

Comentarii Facebook


Știri recente