Slujba de Înviere

Învierea Domnului este cea mai mare sărbătoare a creștinilor. Toate celelalte sărbători importante ale anului bisericesc depind de prăznuirea Paștilor.

Pentru a sublinia importanța evenimentului Învierii din morți a Mântuitorului, imnografii au compus imne de o inegalabilă frumusețe pe care toți creștinii, cu lumânări în mâini, le intonează în noaptea Sfintelor Paști.

„Slujba Învierii este cea mai profundă și mai impregnantă de teologie cântare a Bisericii care laudă și vestește Învierea Mântuitorului ca biruință asupra morții, ca Cel Care a deschis drumul spre viață veșnică”, a explicat Preasfințitul Părinte Corneliu, Episcopul Hușilor, după cum ne informează TRINITAS TV.

La creștinii ortodocși, Slujba Învierii Domnului începe la miezul nopții.

„Este în primul rând Canonul Sfintelor Paști, îndemnul preotului ‘Veniți de primiți lumină, lumina lui Hristos care luminează tuturor’, citat din Evanghelia Sfântului Ioan ‘Lumina Mântuitorului care luminează în lume și pe care întunericul nu o poate cuprinde’, citire din Evanghelia Învierii de la Sfântul Matei când s-a făcut cutremur mare pentru că Îngerul Domnului a coborât din mormânt și a dat piatra mormântului pentru a arăta Învierea Celui Care a biruit moartea. Apoi, imnul de preamărire ‘Hristos a înviat din morți’. Se cântă apoi Canonul Paștilor și cuvântul Sfântului Ioan Gură de Aur, după care se începe Sfânta și dumnezeiasca Liturghie din noaptea Paștilor”, a mai arătat Preasfințitul Părinte Corneliu.

Slujba Învierii Domnului urmează, în pofida unor mici deosebiri locale, același tipic în Bisericile Ortodoxe de pretutindeni.

Comentarii Facebook


Știri recente