Slujbă de înmormântare pentru 40 de persoane la Biserica Sf. Nectarie din Iași

Duminică, 7 octombrie 2012, în curtea Bisericii ‘Sf. Nectarie’ din cartierul ‘Alexandru cel Bun’ din Iași, a avut loc slujba de înmormântare pentru patruzeci de persoane abandonate după deces la morga Institutului de Medicină Legală din Iași. Ceremonia religioasă a fost oficiată de către Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, alături de mii de credincioși.

‘În vechime, una dintre cele mai mari virtuți care definea pe oamenii sfinți era virtutea îngropării străinilor’

În cuvântul de învățătură ținut înainte de citirea celor trei rugăciuni de iertare pentru cei adormiți, IPS Mitropolit Teofan a arătat că ‘sunt clipe ori situații în existența noastră când cuvintele sunt neputincioase, incapabile de a exprima ceea ce se vede, ceea ce se aude și ceea ce se întâmplă. Văzând aceste zeci de sicrie, acoperite cu cruci, ne putem da seama unde ne aflăm ca oameni, ca societate, ca lume. În vremuri în care tehnica a ajuns la o înălțime și o adâncime atât de mare, sunt oameni care nu au pe nimeni care să-i îngroape’.

Mai departe, Întâistătătorul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei a vorbit despre faptul că, ‘în vechime, una dintre cele mai mari virtuți care definea pe oamenii sfinți era virtutea îngropării străinilor și a găzduirii călătorilor fără loc de odihnă pentru noapte. Prezența acestor coșciuge aici ar trebui să ne pună pe toți pe gânduri, în sensul de a ne întreba de ce s-a ajuns aici și cum am putea să ne aflăm și noi într-o situație similară într-o zi. Căci nu este tristețe mai mare pentru cineva decât să nu ai pe nimeni care să te îngroape. Nu poate fi, parcă, sfârșit mai trist decât cel al omului fără cruce la căpătâiul mormântului său, fără slujbă de prohodire și fără cele trebuincioase sfârșitului’.

Spre finalul cuvântului de învățătură, IPS Teofan a oferit credincioșilor câteva sfaturi: ‘De fiecare dată când întâlnim un cortegiu funerar trebuie să ne gândim la viața noastră și cel mai bine ar fi ca din puținul nostru să oferim, din când în când, și celor care se află în nevoie, știind că cei morți au nevoie de rugăciunile noastre, dar au nevoie și de milosteniile noastre. Sunt prea multe morminte năpădite de buruieni și la care de multă vreme nu s-a mai aprins o lumânare. Să ne rugăm ca Dumnezeu să-i dezlege pe cei adormiți de orice legătură a păcatului care în timpul vieții i-a cuprins, iar nouă să ne dăruiască binecuvântarea Sa.’

‘Este un moment unic și un gest de apreciat’

Credincioșii prezenți la ceremonia religioasă s-au arătat impresionați de efortul celor care au contribuit la înmormântarea celor 40 de persoane decedate, părăsite în morga Institutului de Medicină Legală. ‘Să le dăruiască Dumnezeu sănătate celor care au făcut posibilă această înmormântare, iar noi trebuie să ne rugăm pentru cei care nu are cine să-i pomenească’, ne spune Elena. Alături de ea, Virginia se încumetă să-și spună părerea cu o voce stinsă, vizibil emoționată de importanța slujbelor săvârșite: ‘Eu de o pomană mai mare nu am auzit. Este o faptă pe care doar Bunul Dumnezeu poate să o răsplătească’.

Despre inițiativa și demersul înmormântării colective, ne-a vorbit pr. Petru Lehaci, parohul Bisericii ‘Sf. Nectarie’ din Iași: ‘Văzând în mass-media faptul că în morga IML Iași există defuncți părăsiți încă din anul 2009, cu binecuvântarea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei și cu ajutorul unor oameni de suflet, am reușit să obținem aprobarea pentru înmormântarea acestora. Cu ajutorul IPS Teofan, s-au cumpărat cele 40 de sicrie, iar parohia noastră, cu sprijinul domnului Viorel Blăjuț, a făcut rost de toate cele necesare înmormântării: lumânări, coroane, cruci de lemn și cruci de fier, cât și 4.000 de pachete cu alimente dăruite pentru pomenirea celor adormiți. Timp de patruzeci de zile de acum încolo, la biserica noastră se vor săvârși slujbe pentru pomenirea celor adormiți’.

Părintele Ilie Melniciuc Puică, al doilea preot slujitor al Bisericii ‘Sf. Nectarie’ și profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași, ne-a specificat importanța unei înmormântări creștinești pentru fiecare persoană: ‘Astăzi se împlinește datina strămoșească pentru acești oameni, așa cum se spune în cartea Ecclesiastului. Cu toții ne vom înfățișa înaintea lui Dumnezeu la judecata finală a trupurilor și a sufletelor, așa cum se prezintă în cartea Apocalipsei, când fiarele sălbatice și peștii mării vor slobozi din trupurile lor pe cei pe care i-au înghițit. Salutăm gestul creștinesc al domnului Viorel Blăjuț, care, în memoria tatălui său, a realizat toată această rânduială.’

Printre defuncții înmormântați duminică, s-au aflat și două persoane de religie romano-catolică, pentru aceștia slujba fiind săvârșită de doi preoți catolici.

La finalul slujbei de înmormântare, cele patruzeci de sicrie au fost transportate la cimitirul din Valea Ursului – Miroslava, unde au fost înhumate. La sfârșit, fiecare credincios prezent a primit pachete cu alimente spre pomenirea sufletelor celor adormiți.

Comentarii Facebook


Știri recente