Slujba de înmormântare a vrednicului de pomenire Damaschin Episcopul

Duminică, 26 aprilie a.c., în Catedrala episcopală din Slobozia, cu hramul „Înălțarea Domnului”, a avut loc slujba de înmormântare a vrednicului de pomenire Damaschin Episcopul, care a ocârmuit Eparhia Sloboziei și Călărașilor timp de 9 ani.

Slujba prohodirii Părintelui Episcop Damaschin a fost săvârșită de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, alături de care s-au mai aflat alți 13 ierarhi ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, Înaltpreasfințitul Ilarion al Durostorumului, Bulgaria, 10 preoți slujitori din cadrul Episcopiei Sloboziei și Călărașilor, autorități locale, oameni de cultură din zona Bărăganului, precum și aproximativ 3.000 de credincioși.

La finalul slujbei de înmormântare ce a avut loc după Sfânta Liturghie, personalitatea vrednicului de pomenire Părinte Episcop Damaschin a fost evocată de către părintele Dumitru Păduraru, consilier admnistrativ al Episcopiei Sloboziei și Călărașilor, de domnul Silvian Ciupercă, președintele Consiliului Județean Ialomița, de domnul Gabriel Ionașcu, primarul orașului Slobozia, de Înaltpreasfințitul Ilarion al Durostorumului, dar mai ales de Patriarhul Daniel, care a evidențiat vocația de păstor, teolog harnic și smerit a vrednicului de pomenire Damaschin Episcopul.

După cuvintele de pomenire și de mulțumire aduse Episcopului Damaschin pentru slujirea statornică și jertfa necontenită în pământul roditor al Bisericii Ortodoxe Române, slujba înmormântării a continuat prin înconjurarea de către întreg cortegiul funerar a bisericii, apoi sicriul cu trupul arhiereului a fost coborât în mormântul din partea stângă a pronaosului bisericii. Piatra mormântului a fost pecetluită de către Întâistătătorul Bisericii noastre, iar ierarhii prezenți și toți slujitorii au făcut pomenire cântând „Hristos a înviat” și „Veșnică pomenire”.

Preasfințitul Episcop Damaschin, care a trecut la cele veșnice în seara zilei de 23 aprilie 2009, la Spitalul Militar din București, era Episcop al Sloboziei și Călărașilor din anul 2000. În cei nouă ani de arhipăstorire a acestei eparhii a desfășurat o bogată activitate pastoral-liturgică și social-misionară.

Până la alegerea unui nou episcop al acestei eparhii, locțiitor de episcop al Sloboziei și Călărașilor va fi Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în calitate de Mitropolit al Munteniei și Dobrogei, deoarece Episcopia Sloboziei și Călărașilor face parte din această mitropolie.

Sursa: ziarullumina.ro

Comentarii Facebook


Știri recente