Slujba de inmormantare a PS Gherasim Putneanul va avea loc maine la Manastirea Camarzani din judetul Suceava.

Slujba de inmormantare a Prea Sfintitului Gherasim Putneanul – Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor va avea loc maine la Manastirea Camarzani din judetul Suceava.

In noaptea de duminica spre luni, 5 spre 6 decembrie 2004, la Manastirea Camarzani a treacut la Domnul Prea Sfintitul Episcop vicar Gherasim Putneanul al Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor.

Mai multe amanunte despre Slujba de inmormantare a Prea Sfintitului Gherasim Putneanul care va avea loc maine la manstirea Camarzani ne-a oferit Parintele Arhimandrit Melchisedec Velnic – staretul Manastirii Putna si Exarh administrativ al manastirilor din Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor:

Numerosi credinciosi au venit la Manastirea Camarzani in aceste zile pentru a-i aduce un ultim omagiu Prea Sfintitului Gherasim Putneanul. Vestea trecerii la cele vesnice a Prea Sfintitului Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor a indurerat intreaga Bucovina, fiind unul dintre cei mai iubiti ierahi ai Bisericii Ortodoxe Romane.

Dupa cum spunea Parintele Constantin Hrehor, unul dintre apropiatii Prea Sfintiei Sale: ‘Este un moment de bucurie duhovniceasca si nu unul de intristare, pentru ca acum Prea Sfintitul Gherasim Putneanul este in ceata dreptilor. Prea Sfintitul Gherasim a fost unul din marii duhovnici ai Bucovinei, un om in care a stat vertical romanismul, care a avut pina in ultima zi chipul smereniei. Dumnezeu l-a ales nu dintre carturari, ci dintre oamenii simpli, asa cum si-a ales Iisus ucenicii. A fost un om al modestiei si al onestitatii.’

Primarul orasului Radauti – dl. Mihai Frunza a fost unul dintre cei veniti sa spuna o rugaciune si sa aduca un pios omagiu celui plecat dintre noi: ‘Radauti, care a devenit oras episcopal datorita Prea Sfintitului Gherasim, pierde o mare personalitate prin trecerea sa la cele vesnice. Ii vom pastra o vesnica amintire si vom respecta povetele celui mai mare rugator al Bucovinei.’

Parintele Ignatie Radu de la Manastirea Camarzani ne-a relatat despre ultimile clipe din viata Prea Sfintitului Gherasim Putneanul: ‘In ziua de 5 decembrie 2004, in jurul orelor 23.30, Prea Sfintitul Gherasim privea foarte atent tot ceea ce era in jurul sau; vorbea soptit, insa nu se intelegea nimic. Atunci, am rugat-o pe Maica stareta a Manastirii Camarzani ca sa-i spuna Prea Sfintiei Sale sa ne zica un cuvant de invatatura inainte de a pleca la Domnul. In jurul orelor 23.50, Prea Sfintitul Gherasim Putneanul parca vorbea cu cineva sau se ruga, intrucat se vedea ca misca buzele, insa nu a vriut sa zica nici un cuvant. La cateva minute dupa trecerea in ziua de serbare a Sfantului Ierah Nicolae, Prea Sfintitul Gherasim Putneanul a trecut la cele vesnice.’

Prea Sfintitul Gherasim Putneanul – Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor s-a nascut la data de 30 mai 1924 in localitatea suceveana Bogdanesti. A intrat in obstea Manastirii Neamt la data de 1 iulie 1945, iar un an mai tarziu s-a calugarit primind numele de Gherasim. A fost pe rand staret la Manastirea Putna, Arhiereu vicar al Episcopiei Aradului si al Episcopiei Buzaului, iar din anul 1992 a fost inscaunat Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor unde a pastorit pana in ziua de 6 decembrie 2004 cand s-a mutat la Domnul.

Comentarii Facebook


Știri recente